Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Česku o radikalizácii slovenského džihádistu Dominika vedeli dávno: Moslimská obec však nič neoznámila

(Zdroj: Facebook/Abdul Rahman)

PRAHA - Českí moslimovia minimálne rok pred zadržaním islamistu Dominika K. alias Abdula Rahmana zistili, že má veľmi radikálne názory a zdieľa na sociálnych sieťach vyhrážky. V januári minulého roka ho preto vyškrtli zo zoznamu účastníkov konferencie zameranej proti terorizmu.

Políciu však napriek obavám z vizáže mladíka a jeho správania ani po incidente s registráciou na konferencii nikto oficiálne neinformoval. Odhalila ho až tajná služba BIS, a to práve vďaka jeho aktivite na internete. Dôvod, prečo moslimovia mlčali, je prostý - boja sa reakcie verejnosti, protestov a útokov, uvádza portál iDNES.cz.

Dominik K. konvertoval na islam v roku 2015. Už vtedy jeho rozhodnutie prekvapilo väčšinu ľudí v malej slovenskej obci Šarišské Michaľany na východe Slovenska, odkiaľ pochádza. Za plánovanie teroristického útoku mu teraz hrozí až pätnásť rokov väzenia. Od decembra je vo väzbe a obhajuje sa tým, že chemikálie, ktoré mal vo svojom dome, chcel použiť na výrobu ohňostroja na konci roka. Tomu však kriminalisti neveria, pretože moslimovia Vianoce ani Nový rok neoslavujú. Okrem toho v jeho počítači boli aj videá zo zabíjania ľudí alebo propagandistické snímky Islamského štátu.

Už niekoľkokrát žiadal o prepustenie z väzby, ale súdy to vždy zamietli. Pre obavy, že by svoj teroristický čin mohol dokončiť.

Viac o téme: TerorizmusDžihádPolícia IslamistaAbdul RahmanRadikálizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu