Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Džihád v Česku: Slovenského moslima obvinili z prípravy bombového útoku

Dominik K. alias Abdul Rahman
Dominik K. alias Abdul Rahman (Zdroj: FB/Dominik K.)

PRAHA - Česká polícia obvinila z prípravy bombového teroristického útoku Dominika K., ktorý sa podľa kriminalistov prikláňa k radikálnemu islamu. S odkazom na policajný spis to napísala dnešná Mladá fronta Dnes (MfD). Podľa denníka mladík, ktorý je pôvodom Slovák a vystupuje pod menom Abdul Rahman, chodil do pražských mešít.

Hrozivé odhalenie o ochrankárovi Bin Ládina: Obrovské bezpečnostné riziko, strážil letiská a armádne budovy

"Táto krajina bude naša! A nebude môcť byť pre všetkých." Vyhrážky, ktoré na sociálnej sieti zdieľal Dominik K., pôsobili na prvý pohľad znepokojujúco. Muž prijal islam v roku 2015. Podľa MfD chodil oblečený ako vojak a zdravil sa zdvihnutým pravým ukazovákom, čo je symbol oddanosti bojovníkov Islamského štátu. Polícia u mladíka pri domovej prehliadke našla chemikálie, manuály na výrobu bomby a návody, ako ju pripevniť na telo a na automobil. Jeho vysvetlenie, že išlo o materiál na výrobu zábavnej pyrotechniky na oslavu Nového roka, považujú policajti za chatrné, pretože moslimovia Nový rok neoslavujú.

Za svojho šejka, teda vzor v praktizovaní moslimskej viery, označil stíhaný mladík bývalého pražského imáma, ktorého polícia už skôr obvinila z podpory terorizmu, píše MfD. Bývalý imám je stíhaný na úteku za pomoc svojmu bratovi a švagrinej, ktorí sa podľa polície zúčastnili v Sýrii bojov v sesterskej teroristickej organizácii al-Kájdy.

Policajti mladíka zatkli vlani 16. novembra a Obvodný súd pre Prahu 5 ho poslal do väzby, napísala MfD. Sťažnosť proti stíhaniu zamietol pražský mestský súd aj Ústavný súd, ktorý konštatoval, že proti obvinenému svedčí dosť dôkazov.

Viac o téme: IslamIslamský štátAbdul Rahman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu