Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší útok vo Francúzsku: Afganec pobodal pred kinom nožom sedem ľudí

Útočník zranil v Paríži nožom sedem ľudí Zobraziť galériu (4)
Útočník zranil v Paríži nožom sedem ľudí (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

PARÍŽ - Muž ozbrojený nožom zranil v nedeľu vo francúzskej metropole Paríž sedem ľudí. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na tamojšiu políciu, ktorá nepredpokladá, že by šlo o teroristický čin. Medzi zranenými sú aj dvaja Briti, uviedla miestna spravodajská televízia BFMTV a denník Le Parisien.

Úrady sa stále snažia zistiť, či medzi zranenými je aj páchateľ, ktorého polícia po útoku zatkla. K útoku došlo neďaleko kina v 19. parížskom obvode v centre Paríža. Agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na zdroj zo súdu, uviedla, že pri útoku utrpeli "vážne zranenia" štyria ľudia - ale neexistuje "žiadny počiatočný znak" toho, že by bol útok spojený s terorizmom. Podľa miestnych médií bol muž ozbrojený nožom a kovovou tyčou a najskôr zaútočil pred kinom na troch ľudí. Prípad začala vyšetrovať parížska prokuratúra. 

Útočník zranil v Paríži
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Páchateľom útoku v Paríži bol muž afganského pôvodu

Páchateľom útoku nožom, ku ktorému došlo v nedeľu večer v Paríži, je plnoletý muž afganského pôvodu. Informoval o tom v pondelok na svojom webe denník Le Parisien s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu. Pri tomto útoku bolo zranených sedem osôb. Stav štyroch z nich je vážny. Medzi zranenými sú aj dvaja britskí občania, čo v pondelok potvrdilo aj britské ministerstvo zahraničných vecí.

Útok sa odohral v nedeľu okolo 22.45 h SELČ v 19. parížskom obvode. Muž ozbrojený nožom a železnou tyčou najskôr zaútočil na troch ľudí v blízkosti kina MK2.  Jeho útoku sa snažili zabrániť muži, ktorí v blízkom parku hrali petang, keď smerom k útočníkovi hodili jednu z gulí. Tá ho síce zasiahla do hlavy, ale nezastavila v jeho konaní. Útočník z miesta tohto činu ušiel, ale potom ešte na inej ulici tej istej štvrte zaútočili nožom na dvoch anglických turistov. 

Útočník zranil v Paríži
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Páchateľa napokon zadržala zásahová jednotka BAC. Prípadom sa začala zaoberať prokuratúra. Podľa jej zdrojov zatiaľ nič nenasvedčuje, že by šlo o teroristický čin. Justičné zdroje uviedli, že muž útočil na náhodných okoloidúcich. Vo Francúzsku v uplynulých mesiacoch došlo k viacerým podobným útokom: naposledy sa tak stalo 23. augusta v meste Trappes ležiacom západne od Paríža. Pri tomto útoku zomreli dvaja ľudia a jeden bol vážne zranený. Polícia útočníka zlikvidovala. Neskôr sa zistilo, že bol na zozname osôb, ktoré predstavujú hrozbu pre bezpečnosť krajiny.

V polovici mája sa útok nožom odohral aj v 2. parížskom obvode, pričom páchateľ - francúzsky občan čečenského pôvodu - zabil jednu osobu a ďalšie štyri zranil. Polícia útočníka zneškodnila na mieste činu. Zabitý páchateľ bol tiež na zozname osôb podozrivých z islamského radikalizmu.

Viac o téme: Nôžútok FrancúzskoParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu