Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bilancia ničivého požiaru v brazílskom múzeu: Plamene zničili 700 starovekých egyptských artefaktov

Požiar v múzeu v Rio de Janeiro
Požiar v múzeu v Rio de Janeiro (Zdroj: SITA/AP/Leo Correa)

KÁHIRA - Egyptské ministerstvo pre historické pamiatky vo štvrtok oznámilo, že podľa predbežnej správy požiar, ktorý v nedeľu pohltil brazílske Národné múzeum v Riu de Janeiro, zničil všetky egyptské artefakty vrátane tých v sieni faraónov, kde sa nachádzalo 700 predmetov.

Vo štvrtkovom oznámení sa uvádza, že egyptské diplomatické misie v Brazílii komunikujú so šéfom oddelenia egyptológie v múzeu, aby sa dozvedeli presné škody napáchané na artefaktoch zo starovekého Egypta. Generálny tajomník Najvyššej rady pre historické pamiatky Mustafá Wazírí tvrdí, že tieto predmety z veľkej časti kúpil brazílsky cisár Peter I. od obchodníkov so starožitnosťami v 19. storočí.

Wazírí dodal, že medzi predmetmi bolo aj päť múmií, z ktorých jednu v jej pôvodnom sarkofágu (rakve) ponúkol brazílskemu cisárovi Petrovi II. egyptský miestokráľ Ismáíl Pášá počas návštevy Blízkeho východu. Plamene vyčíňali v nedeľu v 200-ročnom múzeu, kde sa nachádzalo približne 20 miliónov artefaktov, pripomenula tlačová agentúra AP.

Viac o téme: MúzeumPožiarBrazíliaRio de Janeiro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu