Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Panika u našich susedov! Prvý prípad smrtiaceho vírusu už aj v Česku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

PRAHA – Muž z Čiech si z dovolenky v Grécku priniesol neželaný darček. Západonílsku horúčku, ktorá sa radí k smrteľným vírusovým ochoreniam. V obľúbenej dovolenkovej destinácii už ochorenie zabilo päť ľudí. Od začiatku roka sa tu nakazilo takmer 150 osôb. U našich západných susedov však ide o prvý prípad.

Výskyt obávaného ochorenia potvrdil Štátny zdravotný ústav v Ostrave. Informáciu o tom, že pacient leží v Prahe priniesol portál tn.nova.cz. „Ostravský zdravotný ústav tento prípad rieši, pretože sme jediné zariadenie v Česku, ktoré je schopné tieto vírusy analyzovať,“ povedal pre české Právo Michal Pistolas zo spomínaného ústavu. Vzorku inštitúcia obdržala z Prahy, pričom pozitívny výsledok malo podľa medializovaných informácií potvrdiť niekoľko testov. Vedúca Národného referenčného laboratória pre arbovírusy Hana Zelená ale uviedla, že prvé testovanie nákazu potvrdilo, a v súčasnosti ostravský ústav čaká na výsledky druhého testu.

Podľa slov Zelenej sa muž vrátil z dovolenky v auguste. Hospitalizovali ho na infekčnej klinike Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe. "Jeho stav sa zhoršil, dostal zápal mozgových blán, bola tam aj nejaká prechodná porucha vedomia. Oni nám potom poslali vzorku na vyšetrenie, konkrétne krv a moč, a my sme z toho potvrdili, že sa jedná o západonílsku horúčku," uviedla H. Zelená. Poukázala aj na to, že v Česku sa zatiaľ objavili iba importované prípady, čo znamená, že pacienti sa nakazili mimo republiku. Ako však ďalej uviedla, vírus opakovane nachádzajú aj u tamojších komárov, vtáctva a dokonca aj koní. Epidemiológovia teda čakajú, kedy sa nakazí niekto priamo v Česku.

V Chorvátsku vírus zabíjal

Aj v ďalšej obľúbenej dovolenkovej lokalite Slovákov a Čechov evidujú už 26 nakazených týmto vírusom. Choroba si tu však vyžiadala aj prvú obeť. Smutnú správu priniesol Chorvátsky inštitút verejného zdravotníctva.Väčšina z 26 osôb sa infikovala v priebehu leta prevažne na chorvátskom severozápade a východe. Dvaja sa nakazili v susedných štátoch a u dvoch sa nedá miesto nákazy identifikovať. Západonílskej horúčke podľahol starší muž z východochorvátskeho mesta Beli Manastir v regióne Baranja, ktorý okrem toho trpel iným, chronickým ochorením, uviedol v utorok spravodajský server Total Croatia News. Správu priniesol server index.hr. Niekoľko prípadov úmrtí na západonílsku horúčku zaznamenali v Chorvátsku už aj v predchádzajúcich rokoch.

Ochorenie prenášajú komáre

Vírus sa šíri počas letnej sezóny v čase zvýšeného výskytu komárov, ktoré ho prenášajú. Zdrojom tohto vírusu, ktorý po prvý raz zaznamenali v roku 1937 v africkej Ugande a v roku 1950 spôsobil vôbec prvú epidémiu v Egypte, sú nezriedka divožijúce vtáky. Z nich ho komáre rodu culex prenášajú i na ľudí. V období, keď pribúda komárov - obvykle od druhej polovice júla do septembra - sa zvyšuje aj počet takýchto ochorení. Najviac ohrozenými skupinami populácie sú ľudia skôr narodení, ako aj osoby chronicky choré a so slabšou imunitou. Výskyt ochorenia hlásili v tomto roku aj z Grécka, Kosova, Maďarska, Rumunska či Talianska. 

MIMORIADNE Panika u našich
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Aké sú príznaky?

Nebezpečný infekčný vírus sa javí rovnako, ako bežné virózy. Prejavuje sa zvýšenou telesnou teplotou, bolesťami hlavy, končatín, vyrážkou či zväčšením uzlín. V niektorých prípadoch sa ale nemusia vyskytnúť žiadne príznaky. V ťažších prípadoch sa môže vyskytnúť svalová slabosť, kŕče, zmätenosť, poruchy správania, prípadne strata vedomia. Inkubačná doba je 3 až 14 dní. Ochorenie sa môže stať osudným približne pre jedného zo 150 nakazených.

 

Viac o téme: OchorenieČeská republikaZápadonílska chrípka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu