Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Českom sa prehnali búrky s bleskami: Na Morave zatopilo domy a cesty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZLÍN - Nánosy bahna v domoch, zaplavené byty, pivnice a garáže, rozbité strechy, uviaznuté autá na cestách zaplavených vodou s bahnom. Zhrnul v nedeľu situáciu na Morave po sobotňajších výdatných dažďoch spravodajský server Novinky.cz. Lejaky sprevádzali v Moravskosliezskom kraji taktiež silné búrky.

Hasiči v Zlínskom kraji zasahovali od sobotňajšieho podvečera do nedeľného rána viac ako dvadsaťkrát. "Sú hlásené škody na majetku, našťastie k zraneniu osôb nedošlo," povedal pre Novinky.cz v nedeľu ráno hovorca zlínskych hasičov Roman Žemlička. Pivnice zaplavila voda v meste Hulín v okrese Kroměříž. Voda napríklad pre upchaté potrubie stúpala až medzi postele obyvateľov hospicu v obci Malenovice pri Zlíne.

V Olomouckom kraji hasiči zasahovali najviac v okrese Přerov a oblastiach miest Olomouc a Prostějov. Odčerpávali tam vodu zo zatopených domov, presúvali bahno z komunikácií alebo zabezpečovali odkrytú strechu. V dôsledku silnej búrky museli od sobotňajšieho popoludnia do nedele rána vychádzať hasiči aj v Moravskosliezskom kraji. Zo 16 výjazdov to boli v troch prípadoch požiare.

Českí meteorológovia vydali varovanie, že intenzívne a výdatné zrážky hrozia na Morave a v južných Čechách až do pondelka večera. Celkovo za tri dni môže v týchto miestach spadnúť 60-120 litrov vody na meter štvorcový. V nedeľu popoludní a večer sa majú obyvatelia pripraviť na silné búrky, ktoré môžu sprevádzať prívalové zrážky.

Viac o téme: BúrkyZlínČeská republikaMorava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu