Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hasič priniesol nádej: Požiar v múzeu možno nezničil najstaršiu ľudskú fosíliu nájdenú v Brazílii

Požiar v múzeu v Rio de Janeiro
Požiar v múzeu v Rio de Janeiro (Zdroj: SITA/AP/Leo Correa)

RIO DE JANEIRO - Jedna z najstarších kostier, aké kedy našli v Južnej aj Severnej Amerike, možno prežila požiar, ktorý v nedeľu zničil brazílske národné múzeum v Riu de Janeiro. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestny denník O Globo.

Jeden z hasičov pre denník uviedol, že vo vnútri železnej truhly našiel lebku. V múzeu sa nachádzala aj 11.000 rokov stará kostra ženy prezývanej Luzia, ktorá bola uložená v truhle, uviedli už skôr zdroje z tohto múzea.

Múzeum však v súvislosti s týmto nálezom vyzvalo na opatrnosť, keďže identita lebky nebola doteraz potvrdená. Medzitým budovu obkľúčila armáda, aby zabránila krádežiam a ochránila hasičov, ktorí sa snažili uhasiť ešte zopár zostávajúcich ohnísk požiaru, dodal O Globo.

Obrovský požiar, ktorý vypukol v nedeľu večer miestneho času, zničil väčšinu z viac ako 20 miliónov vzácnych predmetov. Plamene nepoškodili zrejme len meteority, ktoré sú odolné voči vysokým teplotám.

Zástupkyňa riaditeľa múzea Cristiana Serejová ale v pondelok uviedla, že desať percent zbierky mohlo byť ušetrených. Egyptské artefakty vrátane múmií však požiar kompletne zničil. Televízne zábery z nedele zachytávali v plameňoch takmer celú historickú budovu múzea vo štvrti Sao Cristovao.

Budova slúžila ako múzeum od roku 1892, predtým boli jeho priestory rezidenciou portugalskej kráľovskej a neskôr brazílskej cisárskej rodiny. Národné múzeum v Riu de Janeiro je najstaršou vedeckou inštitúciou v Brazílii a najväčším prírodovedným a etnologickým múzeom v Latinskej Amerike.

Viac o téme: PožiarKostraFosílieRio de Janeiro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu