Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Putin má namierené do Teheránu: Zúčastní sa na mierových rokovaniach o Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Sergei Chirikov/Pool photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa plánuje zúčastniť na budúcotýždňových mierových rokovaniach o Sýrii v Teheráne, ktorých ďalšími účastníkmi majú byť prezidenti Iránu a Turecka. Podľa tlačovej agentúry DPA potvrdil Kremeľ v piatok prebiehajúce prípravy na tento summit, naplánovaný na 7. septembra.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo vyjadrení, ktoré priniesli štátne médiá, uviedol, že v rámci summitu sa očakáva dvojstranné stretnutie Putina s tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Rusko a Irán pôsobia v sýrskej občianskej vojne ako hlavní vojenskí podporovatelia vlády v Damasku, spolupracujú však s Tureckom, ktoré podporuje sýrsku opozíciu, na udržiavaní bezpečných zón pre civilistov.

Putin, Erdogan a iránsky prezident Hasan Rúhání sa stretli naposledy v apríli v tureckej Ankare, kde sa dohodli na zrýchlení svojich snáh priniesť pokoj do Sýrie a zlepšiť dodávky humanitárnej pomoci tamojším obyvateľom. Očakáva sa, že sýrske vládne sily začnú čoskoro novú ofenzívu, tentoraz v severozápadnej provincii Idlib, ktorá je poslednou dôležitou baštou protivládnych povstalcov.

Viac o téme: RuskoIránSýriaVladimir PutinTeherán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu