Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Trump dôrazne varoval Asada: Neútočte na civilistov v poslednej bašte povstalcov

Donald Trump a Bašár Asad
Donald Trump a Bašár Asad (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci/Syrian Presidency Facebook page via AP)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v stredu varoval sýrsku vládu, aby neútočila na civilistov v severnej provincii Idlib, ktorá je poslednou baštou povstalcov. Takéto útoky by podľa Trumpa mohli Spojené štáty "veľmi rozhnevať", informovala agentúra AP.

Šéf Bieleho domu zároveň poprel, že by si v minulosti želal zavraždenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Toto tvrdenie sa objavilo v novej knihe známeho investigatívneho novinára Boba Woodwarda, ktorá kritizuje Trumpovu administratívu. Podľa Woodwarda Trump požadoval Asadovo zavraždenie po chemickom útoku na civilistov v Sýrii z apríla 2017. Šéf rezortu obrany James Mattis namiesto toho vytvoril plán na obmedzený vojenský zásah, ktorý Asada osobne neohrozil.

Sýrske vládne sily už niekoľko týždňov bombardujú a ostreľujú pozície vzbúrencov v Idlibe, čím si zrejme pripravujú pôdu pre mohutnú ofenzívu. V oblasti pod kontrolou povstalcov sa stále nachádzajú asi tri milióny civilistov. 

"Ak tam dôjde k masakru, svet sa veľmi, ale veľmi rozhnevá a veľmi sa rozhnevajú aj Spojené štáty," povedal Trump počas stretnutia s kuvajtským emirom Sabáhom Ahmadom Džábirom Sabáhom, ktoré sa v stredu konalo v Bielom dome. Provincia Idlib, ležiaca na severozápade Sýrie pri hraniciach s Tureckom, zostáva po rokoch občianskej vojny poslednou baštou ozbrojených skupín bojujúcich proti Asadovmu režimu. 

Viac o téme: Donald TrumpSýriaBašár AsadSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu