Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Udalosti z Chemnitzu budú mať súdnu dohru: Výtržnosti po vražde Nemca, vyše 20 ľudí zranených

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Jens Meyer)

CHEMNITZ/BERLÍN - S vyšetrovaním hajlovania niektorých účastníkov pondelkovej demonštrácie pravicových extrémistov v meste Chemnitz v nemeckej spolkovej krajine Sasko začali tamojšie orgány činné v trestnom konaní.

Z informácií polície vyplýva, že z použitia symbolov protiústavných organizácií je dôvodne podozrivých desať osôb. Vyšetrovania v súvislosti s pondelkovým dianím v Chemnitzi sa v utorok ujala generálna prokuratúra v Drážďanoch. Bude pri tom môcť využiť aj množstvo záberov, ktoré na demonštrácii urobili policajti.

K nepokojom a výtržnostiam v meste došlo v nedeľu i v pondelok večer po tom, čo v jeho centre v nedeľu v skorých ranných hodinách dobodali 35-ročného Nemca. Dvaja dôvodne podozriví z tohto zločinu, 23-ročný Sýrčan a o rok mladší Iračan sú od pondelka vo vyšetrovacej väzbe. Ich útoku nožom predchádzal verbálny spor s Nemcom, ktorého presný charakter objasní až vyšetrovanie. Napadnutý zomrel na následky bodných zranení po prevoze do nemocnice.

Udalosti z Chemnitzu budú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jan Woitas/dpa via AP)

V pondelok došlo v Chemnitzi podľa aktualizovaných informácií tlačovej agentúry DPA počas demonštrácií ultrapravice a ľavice k zraneniu celkove 20 ľudí vrátane dvoch policajtov. Pred podujatiami a po nich sa však zranil podľa Stredonemeckého rozhlasu (MDR) zatiaľ neznámy počet ďalších osôb.

Násilnosti z Chemnitzu ostro odsúdila v utorok v Berlíne nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová. Podľa jej slov je Nemecko právnym štátom, v ktorom nemôže dochádzať k pouličnému násiliu. Nemecký minister vnútra Horst Seehofer ponúkol saskej krajinskej polícii pomoc spolkových bezpečnostných zložiek. Merkelová v tejto súvislosti ocenila snahu miestnych poriadkových síl o zachovanie verejného poriadku a dodala, že napriek tomu považuje Seehoferovu ponuku pomoci za správny krok.

Udalosti z Chemnitzu budú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jens Meyer)

Minister vnútra označil za pochopiteľné, že násilná smrť spoluobčana v meste otriasla tamojšou populáciou, avšak zdôraznil, že to v žiadnom prípade nemôže zdôvodňovať výtržnosti a nepokoje. Krajinskí činitelia odsúdili udalosti z Chemnitzu podobne ako nemecká spolková vláda už v pondelok.

Saský krajinský premiér Michael Kretzschmer tak učinil opakovane aj v utorok, pričom upozornil na úlohu šírenia falošných správ pri mobilizácii radikálov. Varoval tiež pred zovšeobecňovaním v súvislosti s hrozbou biľagovania cudzincov na základe národnosti či štátnej príslušnosti podozrivých zo zabitia.

Do ulíc Chemnitzu sa pomaly vracia pokoj, prezident apeloval na občanov

Do nemeckého mesta Chemnitz, bývalého Karl-Marx-Stadtu, sa v utorok pomaly vracal pokoj. Normálny stav to však podľa saského krajinského premiéra Michaela Kretzschmera ešte nie je. Podľa jeho názoru možno aj v najbližšom období očakávať pokusy o organizáciu podobných pochodov, aké mesto zažilo v uplynulých dvoch dňoch. Demonštrácia pravicovopopulistického hnutia Pro Chemnitz je ohlásená už na štvrtok, keď predseda saskej krajinskej vlády pricestuje na dialóg s občanmi do tohto mesta.

Nemecké médiá medzičasom priniesli kritické reakcie niektorých predsedov vlád iných spolkových krajín na počínanie, respektíve nečinnosť a nedostatočnú pripravenosť saskej polície. Iní sa nechali počuť, že podobné udalosti neslobodno bagatelizovať ani relativizovať. Podľa oficiálne nepotvrdených informácií mala polícia údajne k dispozícii varovanie príslušného úradu pre ochranu ústavy o hrozbe vyčíňania ultrapravičiarov v meste.

Po nemeckej vláde a kancelárke Angele Merkelovej ostro odsúdil xenofóbne a násilné činy stúpencov ultrapravice z Chemnitzu aj spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Otras, ktorý spôsobila násilná smrť miestneho občana, zneužili na šírenie nenávisti a násilia voči cudzincom, uviedol. Akékoľvek násilie musí byť podľa neho postihované bez ohľadu na to, kto a prečo sa ho dopustil, čo platí rovnako o páchateľoch kriminálnych útokov, ako o vyvolávačoch násilím sprevádzaných štvavých nálad. Prezident súčasne apeloval na krajanov, aby nedopustili štvavé akcie v uliciach nemeckých miest a vyslovil sa za to, aby všetci ľudia v krajine mohli dôverovať polícii a justícii, že budú rozhodne konať a nepripustia žiadne nezákonnosti.

Viac o téme: DemonštrácieNásilnosťNemeckoChemnitz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu