Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neuveriteľný krok Trumpa: Zosnulému senátorovi McCainovi napokon vzdal hold

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump pod tlakom verejnosti v pondelok nakoniec vydal oficiálne vyhlásenie, v ktorom vzdal hold zosnulému senátorovi Johnovi McCainovi. Zároveň nariadil, aby vlajky USA na vládnych budovách boli až do nedeľňajšieho pohrebu jeho straníckeho rivala spustené na pol žrde, informovala agentúra DPA.

Trump vo svojom stanovisku uviedol, že napriek politickým rozdielom rešpektuje "službu senátora McCaina pre našu krajinu". Ďalej oznámil, že požiadal personálneho šéfa Bieleho domu Johna Kellyho, ministra zahraničných vecí Jamesa Mattisa a bezpečnostného poradcu Johna Boltona, aby jeho vládu zastupovali na spomienkovej bohoslužbe.

Šéf Bieleho domu kondoloval McCainovej rodine iba prostredníctvom krátkej správy na Twitteri, v ktorej sa však nevyjadril k jeho pôsobeniu. Denník Washington Post v pondelok napísal, že Trump odmietol oficiálne uznať zásluhy McCainova počas služby v armáde a ako senátora. V návrhu vyhlásenia, ktoré však nakoniec nebolo zverejnené, bol tento vietnamský vojnový veterán označený za "hrdinu".

Americká vlajka na Bielom dome bola v sobotu večer po smrti senátora spustená na pol žrde, ale v pondelok ju už znovu vytiahli. Po Trumpovom nariadení bola opäť spustená na pol žrde. Senátor McCain podľahol vo veku 81 rokov komplikáciám súvisiacim s rakovinou mozgu. Zomrel na svojom ranči v Arizone obklopený rodinou. Tá v piatok oznámila, že sa rozhodol prerušiť svoju liečbu.

McCain, veterán vojny vo Vietname, strávil vyše päť rokov ako vojnový zajatec. Senátorom sa stal celkovo šesťkrát a v roku 2008 neúspešne kandidoval v prezidentských voľbách proti demokratovi Barackovi Obamovi.  Lekári mu objavili zhubný nádor mozgu počas operácie vlani v júli.

McCainova výzva v liste

Zosnulý McCain vyzval v posmrtne zverejnenom rozlúčkovom liste svojich krajanov, aby prekonali hlboké politické rozdiely. "Oslabujeme našu veľkosť, keď zamieňame vlastenectvo s klanovou rivalitou," napísal republikán McCain v liste, ktorý v pondelok vo Phoenixe prečítal bývalý manažér jeho prezidentskej kampane Rick Davis. Ako "klanová rivalita" sa v USA často označuje súperenie dvoch tradičných strán - republikánov a demokratov.

Nezmieriteľné nepriateľstvo podľa McCaina rozosieva po celom svete iba "odpor, nenávisť a násilie". USA budú slabšie, "ak sa budeme schovávať za múrmi namiesto toho, aby sme ich zbúrali, ak budeme pochybovať o sile našich ideálov, namiesto toho, aby sme im verili a videli ich ako najväčšiu hnaciu silu zmien, ktoré tu vždy boli", napísal McCain. Týmito slovami narážal na politiku súčasného prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v predvolebnej kampani sľúbil postaviť múr na hraniciach s Mexikom, aby zastavil pašerákov drog i ľudí.

McCain sa v liste tiež vyznal z toho, že pre neho bola česť slúžiť Spojeným štátom. Pripustil, že robil aj chyby, ale dúfa, že jeho láska k Amerike ich preváži. "Nezúfajte kvôli súčasným ťažkostiam, ale vždy verte v nádej a veľkosť Ameriky, pretože tu nie je nič nevyhnutné. Američania sa nikdy nevzdávajú. Nikdy sa neschovávajú pred históriou. My históriu píšeme," uviedol McCain v závere svojho odkazu.

Senátor McCain podľahol v sobotuvo veku 81 rokov komplikáciám súvisiacim s rakovinou mozgu. Zomrel na svojom ranči v Arizone obklopený rodinou. Tá v piatok oznámila, že sa rozhodol prerušiť svoju liečbu. McCain, veterán vojny vo Vietname, strávil vyše päť rokov ako vojnový zajatec. Senátorom sa stal celkovo šesťkrát a v roku 2008 neúspešne kandidoval v prezidentských voľbách proti demokratovi Barackovi Obamovi. Lekári mu objavili zhubný nádor mozgu počas operácie vlani v júli.

Viac o téme: Donald TrumpJohn McCain
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu