Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Južná Kórea reaguje na zrušenie stretnutia KĽDR s USA: Slová ľútosti, dialóg pokračuje

Mike Pompeo a vysoko postavený činiteľ KĽDR Kim Jong-čchol.
Mike Pompeo a vysoko postavený činiteľ KĽDR Kim Jong-čchol. (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Harnik, Pool, File)

SOUL - Za nešťastné označila v sobotu Južná Kórea rozhodnutie Washingtonu odložiť cestu amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea do Severnej Kórey.

Vo vyhlásení rezortu diplomacie v Soule sa píše, že snažiť sa o "podstatný pokrok" v denuklearizácii je pre oboch spojencov - Kóreu a USA - tou najdôležitejšou vzájomnou vecou. Informuje o tom agentúra AP.

Juhokórejské ministerstvo vydalo toto komuniké len niekoľko hodín po tom, čo americký prezident Donald Trump nariadil v piatok Pompeovi, aby ohlásenú cestu do KĽDR odložil, lebo v denuklearizácii Kórejského polostrova sa zatiaľ nerobí dostatočný pokrok.

Trump zároveň v jednom svojom tweete obvinil Peking, že v súčasnosti nepomáha v snahách o odstránenie severokórejského programu na výrobu jadrových zbraní tak, ako pomáhal v minulosti. Dôvodom je podľa neho stupňujúci sa tlak Spojených štátov na Čínu v oblasti obchodu.

Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí spresnilo, že šéfka diplomacie Kang Kjong-wha hovorila s Pompeom telefonicky a obaja politici sa zaviazali, že vo vzájomnom dialógu budú naďalej pokračovať.

Viac o téme: Južná KóreaMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu