Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krajina tradícií búra predsudky: Novinka v letectve, FOTO táto žena si zaslúži rešpekt

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Twitter/JASDF_PAO)

TOKIO - V japonských vzdušných silách začala slúžiť prvá žena. Nadporučíčka Misa Macušimová (26) sa v piatok zaradila medzi pilotov bojových stíhačiek F-15 po tom, ako úspešne ukončila výcvik, oznámila japonská armáda, ktorú cituje spravodajský portál stanice BBC.

Japonské vzdušné sily začali do svojich radov prijímať ženy v roku 1993, nie však za pilotky bojových a prieskumných lietadiel. Túto reštrikciu zrušili v Japonsku až v roku 2015. "Odvtedy, ako som ako školáčka videla film Top Gun, obdivujem pilotov bojových stíhačiek. Chcem pokračovať v tvrdej práci, aby som splnila svoju úlohu - nielen pre mňa samu, ale aj pre ženy, ktoré ma budú nasledovať v budúcnosti," uviedla pre novinárov Macušimová, absolventka Akadémie národnej obrany (NDA).

Krajina tradícií búra predsudky:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/JASDF_PAO)

Tri ďalšie ženy momentálne podstupujú výcvik, po ktorom sa pripoja k tejto elitnej skupine pilotov bojových stíhačiek. Stíhačky typu F-15J, ktoré budú pilotovať, sú dvojmotorové lietadlá určené na boj s nepriateľskými stíhačkami. Ich maximálna rýchlosť zodpovedá na Machovej stupnici číslu dva, čo je približne 3000 kilometrov za hodinu.

Krajina tradícií búra predsudky:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/JASDF_PAO)

Japonsko má vysokú mieru rodovej nerovnosti, pričom od mnohých žien sa očakáva, že sa stanú domácimi gazdinkami a nebudú sa usilovať o kariéru. Obyvateľstvo v Japonsku však starne a postupne ubúda pracovnej sily. Premiér Šinzó Abe v roku 2013 prisľúbil posilnenie postavenia pracujúcich žien.

Viac o téme: ŽenaDiskrimináciaLetectvoJaponskoGender
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu