Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mrazivá bilancia ničivých zemetrasení v Indonézii: Počet obetí opäť stúpol, 555 mŕtvych

Séria ničivých zemetrasení spustošila indonézsky ostrov Lombok.
Séria ničivých zemetrasení spustošila indonézsky ostrov Lombok. (Zdroj: SITA/AP Photo/Fauzy Chaniago)

JAKARTA - Na najmenej 555 obetí stúpla oficiálna bilancia ničivých zemetrasení, ktoré v priebehu mesiaca zasiahli indonézsky ostrov Lombok. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na indonézsku Národnú agentúru pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB).

Otrasy celkovo poškodili okolo 77.000 domov. V dočasných útulkoch stále zostáva takmer 400.000 miestnych obyvateľov. Indonézska vláda odhadla výšku materiálnych škôd spôsobených zemetraseniami na zhruba 500 miliónov dolárov. Táto suma však zrejme ešte porastie, keďže bilancovanie škôd stále pokračuje. 

Najničivejšie zemetrasenie s magnitúdou 6,9 postihlo Lombok 5. augusta. Vyžiadalo si približne 480 mŕtvych a vyhnalo z domovov státisíce ľudí. Už týždeň predtým (29. júla) tam zaznamenali len o niečo slabšie otrasy, v dôsledku ktorých prišli o život dve desiatky ľudí.

Nové silné otrasy nasledovali 19. augusta a spôsobili ďalšie obete a materiálne škody. Indonézia leží v oblasti tzv. Ohnivého kruhu v Tichom oceáne, v ktorej sa vyskytuje približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi.

Viac o téme: Zemetrasenie IndonéziaLombok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu