Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kotlebovci dostali v Snine stopku: FOTO Zhromaždenie extrémistov tu nechceme

Mesto Snina zakázalo kotlebovcov zhromaždenie Zobraziť galériu (6)
Mesto Snina zakázalo kotlebovcov zhromaždenie (Zdroj: SITA/Branislav Bibel, Jakub Julény)

SNINA - Poslanec za stranu Ľudová strana Naše Slovensko Milan Mazurek zvolal na tento piatok v Snine zhromaždenie. Cieľom zhromaždenia bolo poukázať na vysoký nárast kriminality neprispôsobivých občanov. Mesto Snina sa však vyjadrilo jasne. Zhromaždenie kotlebovcov zakázalo.

Milan Mazurek zvolal v sobotu zhromaždenie na piatok 17. augusta. Cieľom zhromaždenia malo byť „poukázanie na vysoký nárast kriminality neprispôsobivých občanov a žiadať zvýšenú intenzitu práce Policajného zboru v rizikových a problémových lokalitách a obcí v okrese Snina“. Mesto Snina s tým evidentne nesúhlasilo a zhromaždenie zakázalo. 

Mazurek opäť hovoril o asociáloch

Mazurek informoval o zhromaždení v sobotu prostredníctvom svojho profilu na Facebooku. „Hneď ako som pred pár dňami videl reportáž v televízii, kde skupina asociálnych žien brutálne dobila mladé dievča iba preto, že sami nezvládajú výchovu svojich drzých detí, tak som povedal že toto len tak nenecháme,“ uviedol. „Práve preto sa už v piatok stretneme na námestí v Snine a budeme žiadať lepšiu ochranu zdravia a práv slušných pracujúcich ľudí zo strany polície a štátnej správy,“ napísal na sociálnej sieti.

Kotlebovci dostali v Snine
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Milan Mazurek)

„Ak sa dnes spoločne nepostavíme proti tomuto systému a neukážeme asociálom, že zákony musia platiť aj pre nich, tak budú útoky iba pokračovať a ďalšou obeťou asociálov môže byť mama či dcéra kohokoľvek z nás,“ dodal na Facebooku. Mesto Snina však proti tomuto zhromaždeniu rázne zasiahlo a rozhodlo sa ho zakázať. 

Snina zakázala zhromaždenie Kotlebovcov

Mesto Snina vydalo v pondelok na svojej stránke vyhlásenie o zákaze zhromaždenie, podľa ktorého účel zhromaždenia síce nie je v priamom rozpore s ústavou, no vo vzťahu k iným skutočnostiam spojeným so stranou áno. Uviedli niekoľko dôvodov, prečo sa u nich zhromaždenie nesmie konať. Mesto sa odvolalo na podanie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, podľa ktorého je politická strana ĽSNS extrémistickou politickou stranou s fašistickými tendenciami a svojím programom porušuje Ústavu SR.

Kotlebovci dostali v Snine
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: snina.sk)

Ako dôvod uviedli aj to, že Milan Mazurek je v súčasnosti trestne stíhaný pre podozrenie zo spáchania trestného činu podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase. „Treťou skutočnosťou je definovanie samotného cieľa zhromaždenia, mesto Snina aj na základe informácie poskytnutej OO PZ Snina, nemá vedomosť o tom, aby v meste a okrese Snina bola v súčasnosti výrazne zaznamenaná zvýšená kriminalita,“ píše mesto vo vyhlásení. 

Kotlebovci dostali v Snine
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Dianie v Snine)

Správny orgán má podľa záveru vyhlásenia za to, „že skutočný účel zhromaždenia je iba zastieraním iného účelu a takéto zhromaždenie vzhľadom na skutočnosť, že v meste Snina ako aj v okrese žije početnejšia skupina, voči ktorej zhromaždenie smeruje, považuje mesto Snina za vysoko rizikové aj vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti“.

Kotlebovci dostali v Snine
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: snina.sk)

Kotlebovci dostali v Snine
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: snina.sk)

Extrémistická strana

Najvyšší súd (NS) SR stále ešte nemá termín, kedy bude rozhodovať o návrhu na rozpustenie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), ktorý podala Generálna prokuratúra (GP) SR v minulom roku. „Päťčlenný senát NS SR momentálne študuje mimoriadne rozsiahly spisový materiál, ktorý obsahuje niekoľkohodinové audiovizuálne záznamy. Snahou senátu je rozhodnúť v čo najkratšom čase. Senát okrem tejto veci rozhoduje aj v ďalších závažných daňových veciach, v sporoch z hospodárskej súťaže a ochrany životného prostredia. Je potrebné zdôrazniť, že správne kolégium je najzaťaženejším kolégiom NS SR,“ uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová začiatkom augusta.

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár podal návrh na NS SR už koncom mája minulého roku. „Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba – ĽSNS ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy. Podľa názoru prokuratúry cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v SR,“ uviedla vtedy hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

GP SR podľa jej slov týmto uzavrela prešetrovanie vo veci vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou podať NS SR návrh na rozpustenie tejto strany. „Nové skutočnosti po podaní návrhu generálneho prokurátora boli zaslané NS SR, nové dokumenty sa týkajú aktuálneho postupu vyšetrovateľa a prokurátora v trestných veciach vedených proti predstaviteľom politickej strany Kotleba – ĽSNS,“ doplnila Predajňová.

Viac o téme: ZákazZhromaždenieSninaMarian KotlebaMilan Mazurek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu