Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Filipíny opantané drogami: Krv v uliciach, polícia každý týždeň zabije približne 40 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MANILA - Priemerne 40 podozrivých bolo posledné dva roky každý týždeň na Filipínach zabitých pri policajných operáciách proti ilegálnym drogám. V piatok to ukázali vládne údaje. Od 30. júna 2016 do 31. júla tohto roka bolo pri policajných zásahoch zabitých celkovo 4410 "postáv drogovej scény", uviedol podľa agentúry DPA hovorca štátnej polície Benigno Durana ml.

V prvých troch mesiacoch kampane bolo pri policajných operáciách hlásených priemerne 105 mŕtvych týždenne, dodal hovorca. Počet zabitých sa zmenšoval vďaka silnejúcej kritike veľkého množstva týchto úmrtí a tiež vďaka obavám z porušovania ľudských práv - vládu to donútilo "prepracovať" spôsob vedenia vojny proti ilegálnym drogám, vysvetlil Durana.

"Neustále cibríme našu vojnu proti drogám," povedal hovorca na tlačovej konferencii ohľadne "skutočných údajov" o kampani. "Viete, že dokážeme byť tvrdí voči zločinom, ale niekedy sme aj ľudskí," dodal. "V kampani proti ilegálnym drogám chceme byť čo najneľútostnejší a najdesivejší, ale takisto chceme prelievať menej krvi," uviedol Durana.

Podľa údajov vlády len v období od 30. júna do 31. júla bolo pri policajných akciách zabitých 56 podozrivých. Filipínsky prezident Rodrigo Duterte sa minulý mesiac zaprisahával, že kampaň proti ilegálnym drogám bude aj napriek neutíchajúcej kritike "taká neľútostná a desivá ako v deň, keď sa začala".

Organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch so sídlom v New Yorku oznámila, že aktuálny počet zabitých môže byť vyše 12.000, vrátane obetí medzi najatými zabijakmi alebo samozvanými strážcami zákona. Tento údaj vychádza z odhadov miestnych ľudskoprávnych a náboženských skupín.

Viac o téme: DrogyFilipínyManila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu