Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prvé FOTO obetí zrúteného mosta: V troskách vyhasol aj život rodiny s malým synčekom (†8)

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA/AP, Facebook)

JANOV - Zrútenie diaľničného mosta v Janove na severe Talianska si v utorok vyžiadalo najmenej 42 mŕtvych. V rozhlasovej stanici RAI o tom dnes informoval janovský prokurátor Francesco Cozzi. Tragická bilancia sa podľa neho môže zvýšiť. Na mieste teraz odpratávajú sutiny a hľadajú preživších štyri stovky hasičov. Portál leggo.it už zverejnil aj mená a fotografie niektorých z obetí. Sú medzi nimi aj dvaja Albánci a traja Francúzi.

Svedkovia prehovorili o páde mosta v Janove: VIDEO Blesk udrel do piliera a bol koniec sveta

Na rušnej diaľnici A10 v Janove sa zrútila časť mosta v dĺžke sto až dvesto metrov. Z výšky 45 metrov pritom spadlo okolo 35 osobných áut a tri kamióny, vrátane českého, ktorého vodič prežil a nie je v ohrození života.

"Všetky dostupné prázdne priestory (medzi sutinami) už boli overené, teraz odstraňujeme najväčšie kusy trosiek," uviedol šéf hasičov Emanuele Gissi. Na miesto boli kvôli tomu prepravené dva veľké žeriavy. "Nevieme, či sú na mieste ešte nejakí preživší, ale je našou úlohou ich hľadať," dodal. Toto hľadanie podľa neho zaberie "dni".

ANSA už v noci na dnes s odvolaním sa na oznámenie ministerstva vnútra napísala, že medzi obeťami sú aj tri deti vo veku osem, dvanásť a trinásť rokov. Zranilo sa 16 ľudí z toho 12 ťažko.

Prvé FOTO obetí zrúteného
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Vigili Del Fuoco via AP)

Portál leggo.it priniesol priebežný zoznam obetí:

Andrea Cerulli (37),

Axelle Nèmati Alizèe Plaze (21),

snúbenci Marta Danisi a Alberto Fanfani,

Juan Ruben Figueroa Carrasco (68),

Roberto Robbiano (47), Samuele Robbiano (8) a Ersilia Piccinino (41),

Elisa Bozzo (34),

Elisa Bozzo
Zobraziť galériu (8)
Elisa Bozzo  (Zdroj: Facebook)

robotníci Mirko Vicini a Bruno Casagrande,

priatelia z Torre del Greco - Matteo Bertonati, Giovanni Battiloro, Gerardo Esposito a Antonio Stanzione,

Mirko Vicini
Zobraziť galériu (8)
Mirko Vicini  (Zdroj: Facebook)

Marian Rosca (36),

Nora Rivera Castillo (47),

Francesco Bello (41),

Gerardo Esposito
Zobraziť galériu (8)
Gerardo Esposito  (Zdroj: Facebook)

Stella Boccia,

Carlos Jesus Erazo Trujillo (26),

Vincenzo Licata (57),

Juan Carlos Pastenes (64),

Antonio Stanzione
Zobraziť galériu (8)
Antonio Stanzione  (Zdroj: Facebook)

Albánec Marius Djerri (28),

Luigi Matti Altadonna (34),

Albánec Edi Bokrina.

Medzi obeťami sú aj Roberto Robbiano s manželkou Ersilou a osemročným synom Samueleom. Rodina tak ako mnohokrát predtým nastúpila podľa leggo.it ráno do auta, aby sa vybrala za starým otcom. Ich príbuzní ich už čakali a keď sa dozvedeli o nešťastí, okamžite sa s nimi snažili skontaktovať. Telefonáty však nikto nebral. Až neskôr sa rodinnému priateľovi podarilo dostať na miesto kolapsu a v ruinách rozpoznal ich auto. Dokonca objavil v troskách aj hračku Spidermana, ktorú si vždy Samuele brával na výlety. V nemocnici príbuzným potvrdili ich najhoršie obavy.

Prvé FOTO obetí zrúteného
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook)

Na zozname ľudí, ktorí neprežili utorňajšie zrútenie diaľničného mosta v Janove, sú aj traja občania Francúzska. Podľa tlačovej agentúry AP to oznámilo v stredu francúzske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré zároveň vyjadrilo sústrasť rodinám týchto obetí.

Paríž nezverejnil podrobnosti o ich totožnosti, miestne médiá však uviedli, že išlo o dve mladé ženy a muža z mesta Toulouse. Cez Janov údajne cestovali na hudobný festival. Rezort zahraničných vecí tiež vyhlásil, že zostáva v kontakte s talianskymi úradmi pre prípad, že by sa medzi obeťami nachádzali ďalší Francúzi.

Príčina zrútenia mosta nie je známa. V čase nešťastia silne pršalo a niektorí ľudia tvrdia, že k tragédii prispelo podmáčanie pôdy. Svedkovia udalosti tiež povedali, že do jedného piliera udrel blesk. V talianskych médiách sa ale objavujú aj správy, že most zo 60. rokov minulého storočia bol často opravovaný a že experti upozorňovali na nedostatočnosť týchto opráv.

Viac o téme: MostPádViaduktJanov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu