Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Samovražedný útok v Afganistane: Počet obetí upravili smerom nadol, desiatky ranených

Útok v Kábule
Útok v Kábule (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - Zo 48 na 34 znížili afganské úrady počet obetí stredajšieho samovražedného útoku v šiitskej štvrti v západnej časti metropoly Kábul, informuje agentúra AP.

K nejasnostiam ohľadne počtu obetí došlo v dôsledku preťaženia miestnych nemocníc krátko po útoku, keď pracovníci zhromažďovali informácie o obetiach. Afganské ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok tiež spresnilo, že samovražedný atentát si vyžiadal aj 56 zranených.

Podľa predstaviteľa miestnej šiitskej komunity sa terčom stredajšieho útoku stali účastníci vzdelávacieho kurzu, ktorí sa pripravovali na skúšky na vysoké školy. K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil, miestne úrady však z neho obvinili teroristickú organizáciu Daeš, ktorá v minulosti často útočila na miestnych šiitov.

V Afganistane v posledných rokoch narastá počet útokov na menšinových šiitov, ktorých sunnitskí militanti považujú za odpadlíkov od pravej moslimskej viery. K predchádzajúcim podobným útokom sa okrem extrémistov z Islamského štátu hlásilo aj radikálne hnutie Taliban.

K útoku sa prihlásil Daeš

Teroristická organizácia Daeš sa prihlásila k zodpovednosti za stredajší samovražedný útok v šiitskej štvrti afganskej metropoly Kábul, ktorý si vyžiadal najmenej 34 obetí. Informuje o tom agentúra AP. Správa bola vo štvrtok zverejnená tlačovou agentúrou Amák, napojenou na Daeš. Útok podľa nej vykonal "brat hľadajúci mučeníctvo Abdal Raúf Chorásání".

Afganská odnož Daeš je známa ako "Daeš v provincii Chorásán". Ide o starobylý názov pre územie zahŕňajúce časť súčasného Iránu, Afganistanu a Strednej Ázie. Protirečivé informácie prichádzali medzitým v súvislosti so stredajším samovražedným atentátom, ku ktorému došlo v šiitskej štvrti Kábulu. Jeho terčom sa stali účastníci vzdelávacieho kurzu, ktorí sa pripravovali na skúšky na vysoké školy. Väčšinu obetí tvorili deti vo veku od 16 do 18 rokov.

Viac o téme: Terorizmusútok KábulAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu