Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obchodná vojna pokračuje: Čína oznámila protiopatrenia na nové americké clá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PEKING - Čína zavedie nové 25-percentné clo na americké tovary, ktorých dovoz má hodnotu 16 mld. USD ročne. Oznámilo to v stredu čínske ministerstvo obchodu. Peking tým reaguje na krok americkej strany, ktorá deň predtým oznámila clá na ďalšie čínske dovozy v rovnakom objeme. Nové čínske clá podľa portálu bbc.com zasiahnu americké uhlie, ropu, chemikálie alebo zdravotnícku techniku.

Washington začne od 23. augusta uplatňovať 25-percentné clo na dovoz ďalších čínskych tovarov v hodnote 16 mld. USD. Oznámenie Úradu obchodného zástupcu USA nebolo prekvapením po tom, čo administratíva prezidenta Donalda Trumpa v júli zvýšila clá na čínsky import v hodnote 34 mld. USD ročne a Čína odpovedala protiopatreniami v rovnakom rozsahu. Najnovšie odvetné clá plánuje Peking uplatňovať tiež od 23. augusta.

Dve najväčšie ekonomiky sveta sú v obchodnom spore pre obvinenia zo strany Washingtonu, že Čína používa bezohľadnú taktiku v snahe získať nad USA technologickú prevahu. Súčasťou tejto údajnej taktiky sú podľa americkej administratívy kybernetické krádeže a tlak na americké firmy, aby odovzdávali svoje obchodné tajomstvá výmenou za prístup na čínsky trh.

V spore medzi USA a Čínou sa predpokladá ďalšia eskalácia. Americká vláda pripravuje 25-percentné clo na ďalšie čínske produkty za 200 mld. USD a prezident Trump pohrozil, že zavedie clá na fakticky celý čínsky dovoz do USA. Import tovarov a služieb z Číny na americký trh bol vlani v sume takmer 524 mld. USD.

Viac o téme: ČínaCláSpojené štátyObchodná vojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu