Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Znepokojivá situácia na Slovensku: NATO hodnotí našu armádu, hrozivý výsledok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR- Erika Ďurčová)

BRATISLAVA - Toto si za klobúk veru nedáme. Správa NATO o slovenskej armáde ukazuje na viaceré veľké nedostatky, pričom podľa odborníkov si tak Slovensko nielenže robí zlé meno medzi spojencami, ale optimistické to nie je ani v prípade pripravenosti doma.

O nemilej situácii informoval denník Pravda, ktorému sa podarilo získať sumár hodnotiacej správy NATO. Severoatlantickú alianciu najviac znepokojuje pomalé tempo budovania mechanizovaných brigád, nedostatočný počet vojakov a vojenských lekárov a slabá podpora armády zo strany civilných zložiek.

Mechanizovaná brigáda  stredného typu mala byť podľa správy pripravená už v tomto roku, čo sa však nepodarilo. Na jej vybudovaní pritom Slovensko plánuje už od roku 2004, hotovo malo byť 31.12.2017.

Vojaci pred odchodom do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MO SR)

Ťažká brigáda? V nedohľadne

NATO nie je potešené ani pomalým budovaním ťažkej brigády. Dvanásť rokov totiž považuje za zdĺhavý čas. „Nie je zrejmé, či sa podarí splniť tento cieľ aspoň do roku 2030,“ tvrdí generál Pavel Macko, bývalý šéf ozbrojených síl. Aliancia sa obáva aj možnej nekvality. Ako sa uvádza v správe, hoci vláda odsúhlasila nákup obrnených vozidiel 4x4 a 8x8 s cieľom obmenenia zastaraných vozidiel, rozhodnutie na akých podvozkoch budú sa zatiaľ neprijalo.

Podľa Macka sa u nás podceňuje dôležitosť armády. „Dobre vieme, že krízy vznikajú a vyvíjajú sa oveľa rýchlejšie, a že pre obranu nášho štátu je potrebných niekoľkonásobne viac kapacít, ktoré musia prísť od spojencov," uviedol.

Vojaci pred odchodom do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MO SR)

Málo lekárov a vojakov

Zdroj z NATO, od ktorého správu Pravda získala, si taktiež myslí, že ministerstvo obrany zatiaľ nezverejnilo neutajované časti textu z jednoducho dôvodu - rezort sa vraj bojí, že sa rozprúdi debata o možnom netransparentnom zámere súvisiacom s budovaním brigády ťažkého typu. 

Podľa správy NATO je situácia alarmajúca aj čo sa týka počtu vojenských lekárov, ktorý sa nepodarilo zvýšiť aj napriek niekoľkým iniciatívam. „Našim ozbrojeným silám chýba dokonca viac ako polovica z potrebného počtu vojenských lekárov,“ tvrdí Ľubomír Bulík, bývalý náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR.

Za znepokojúci označila aliancia aj nízky počet príslušníkov ozbrojených síl.  „Na konci roku 2017 ju tvorilo 12 200 osôb regulárneho vojenského personálu. V pláne je dosiahnuť počet 15 700 v roku 2023,“ píše sa v dokumente. Potrebná naplnenosť tak klesla už pod 80 percent.

Viac o téme: NATOOzbrojené sily SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu