Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zemetrasenie v Indonézii: Stovky obetí a takmer 200 tisíc ľudí bez strechy nad hlavou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tatan Syuflana)

LOMBOK - Počet obetí nedeľňajšieho zemetrasenia na indonézskom ostrove Lombok stúpol na 347. Informuje o tom americká televízia CNN s odvolaním sa na indonézsku štátnu agentúru Antara. Väčšina obetí zahynula v Kayagane na severe ostrova. Zemetrasenie s magnitúdom 7,0 si tiež vyžiadalo 1 447 zranených a pripravilo o strechu nad hlavou vyše 165-tisíc ľudí, uviedol v stredu ráno hovorca národnej agentúry pre zvládanie katastrof Sutopo Purwo Nugroho.

Podľa sčítania ľudu z roku 2010 žije na severe Lomboku okolo 200-tisíc ľudí. Vláda v utorok uviedla, že podľa odhadov tam potrebuje pomoc 20-tisíc ľudí, pričom 80 percent budov je zničených a humanitárni pracovníci majú problémy dostať sa k osobám, ktoré prírodná katastrofa zasiahla. "Obávame sa, že nákladné autá s humanitárnou pomocou sa tam nedostanú, vyskytujú sa tam zosuvy pôdy," uviedol pre CNN zástupca Červeného kríža Husní Husní.

Zemetrasenie viedlo k evakuácii indonézskych aj zahraničných turistov z populárnych ostrovov Gili Trawangan, Gili Meno a Gili Air severozápadne od Lomboku. Agentúra pre zvládanie katastrof v utorok informovala, že odtiaľ evakuovali všetkých dvetisíc turistov.

Zemetrasenie v Indonézii: Stovky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sidik Hutomo)

Ostrov Lombok, obľúbený medzi turistami, zasiahlo silné zemetrasenie v nedeľu vo večerných hodinách. Stalo sa tak týždeň po tom, čo otrasy v rovnakej oblasti zabili 16 ľudí. Miestne úrady vydali aj varovanie pred možnými vlnami cunami, ktoré ale následne opäť odvolali. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo asi dva kilometre juhovýchodne od Loloanu, pričom otrasy vychádzali z hĺbky 10,5 kilometra. Zem sa triasla aj na susednom ostrove Bali.

Facebook sa ospravedlnil za fiasko s balónikmi

Spoločnosť Facebook sa v stredu oficiálne ospravedlnila za to, že k správam svojich používateľov z Indonézie, ktorí písali tragické informácie o zemetrasení na ostrove Lombok, pridával ako dekoráciu balóniky a konfety. Facebook pridával k správam o tomto nešťastí obrázky symbolizujúce oslavy automaticky a omylom. Ako v stredu spoločnosť vysvetlila, mnohí používatelia písali vo svojich príspevkoch slovo selamat, ktoré v indonézštine znamená nezranený, ale tiež gratulácia.

Facebook mal nastavené zobrazovanie balónikov a konfiet k slovíčku gratulácia celosvetovo, ako ale v stredu informoval, pre Indonéziu už ich zobrazovanie vypol. "Je nám ľúto, že sa to objavilo v tomto nešťastnom kontexte, a už sme túto funkciu lokálne vypli," napísala spoločnosť.

Viac o téme: Zemetrasenie IndonéziaLombok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu