Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Horúčavy v Portugalsku lámu rekordy: Stále platí stav najvyššej pohotovosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LISABON - Osem lokalít v strednej, južnej a východnej časti Portugalska prekonalo v súčasnej vlne horúčav svoje teplotné rekordy. V piatok o tom informovala portugalská meteorologická služba (IPMA).

Služba uviedla, že najvyššia teplota zaznamenaná vo štvrtok (2. augusta) bola 45,2 stupňa Celzia, a to neďaleko mesta Abrantes, 150 kilometrov severovýchodne od portugalskej metropoly Lisabon. Teploty v Portugalsku budú podľa predpovede v piatok celkovo stúpať - približne na 45 stupňov Celzia - a na niektorých miestach dosiahnu v sobotu až 47 stupňov.

Najvyššia teplota, aká bola kedy zaznamenaná v Portugalsku, dosiahla 47,4 stupňa Celzia v roku 2003, uviedla agentúra AP. Meteorológovia vysvetľujú, že teploty na Pyrenejskom polostrove ženie vyššie masa horúceho vzduchu pohybujúca sa z Afriky smerom na sever, ktorá prináša aj prach z púšte Sahara.

Záchranné služby vydali červené varovanie, čo znamená stav najvyššej pohotovosti - prinajmenšom do nedele musia byť pripravené aj ďalšie služby, ako napríklad zdravotnícke personály a hasiči. Prvú tohtoročnú vlnu extrémnych horúčav zažíva veľká časť Pyrenejského polostrova vrátane Španielska.

Úrady v Madride vydali výstrahy pred zdravotnými rizikami pre 41 z celkovo 50 španielskych provincií, keďže teploty majú podľa očakávania dosiahnuť až 44 stupňov Celzia. Teploty v lete blížiace sa k 40 stupňom Celzia nie sú v južných oblastiach Pyrenejského polostrova ničím nezvyčajným.

V Španielsku zaznamenali vôbec najvyššiu teplotu 46,9 stupňa Celzia v južnom meste Córdoba vlani v júli. Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že rekord v kontinentálnej Európe je 48 stupňov Celzia a zaznamenali ho v Grécku v roku 1977.

Viac o téme: RekordHorúčavyPortugalsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu