Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Transparency International si posvieti na Andreja Babiša: Dôvod nikoho neprekvapí

Premiér Českej republiky Andrej Babiš
Premiér Českej republiky Andrej Babiš (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

PRAHA - Transparency International ČR odoslala v piatok podnet voči premiérovi Andrejovi Babišovi pre podozrenie zo stretu záujmov. Babiš podľa tejto mimovládnej organizácie stále ovláda holding Agrofert i médiá. S odvolaním sa na piatkovú tlačovú správu Transparency ČR o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Transparency plánuje podať voči Babišovi celkovo dva podnety. Prvý podnet sa týka porušenia českého zákona o konflikte záujmov v súvislosti s vlastníctvom médií. V prípade, ak príslušný úrad zistí porušenie zákona, hrozia Andrejovi Babišovi ako fyzickej osobe finančné sankcie až 250.000 českých korún. Príslušným orgánom na prerokovanie tohto priestupku je na základe Babišovho trvalého bydliska Mestský úrad v Černošiciach, informovala Transparency ČR.

Transparency ČR už v júni upozornila, že v slovenskom registri, ktorý je verejný, figuruje päť mien, ktoré ovládajú holding Agrofert. Medzi mini je aj Andrej Babiš, ktorý je podľa Transparency ČR zakladateľom zvereneckých fondov AB private trust I a AB private trust II, do ktorých Agrofert vložil. Pod Agrofert spadajú okrem iného prevádzkovateľ rozhlasového vysielania Londa, vydavateľ periodickej tlače MAFRA a prevádzkovateľ televízneho vysielania Stanice O.

"Podľa zákona o konflikte záujmov je niektorým verejným funkcionárom - okrem iného aj členom vlády - zakázané byť ovládajúcou osobou subjektov prevádzkujúcich rozhlasové alebo televízne vysielanie alebo vydavateľov periodickej tlače. Z tohto dôvodu sa Transparency ČR domnieva, že došlo k spáchaniu priestupku," uviedla mimovládna organizácia vo svojej správe.

Druhým podnetom, ktorý Transparency ČR pripravuje, je podnet adresovaný Európskej komisii v Bruseli. Týka sa oprávnenosti čerpať európske dotácie holdingom Agrofert.

"Problém je európsky a týka sa všetkých; Európska komisia musí jasne povedať, či politici a ich firmy môžu čerpať EÚ dotácie. Nové finančné pravidlá sa sprísňujú a môže to viesť k tomu, že Agrofert nebude môcť čerpať miliardové dotácie," uviedol riaditeľ Transparency ČR David Ondráčka.

Viac o téme: Andrej BabišTransparency International
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu