Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Česko sa pripravuje na vrchol horúčav: V stredu sa teplota priblíži štyridsiatke

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Počasie v Česku - podobne ako v ďalších krajinách strednej Európy - charakterizovali v predposledný júlový deň roka 2018 mimoriadne vysoké, avšak nie rekordné teploty.

Ortuť teplomerov sa vyšplhala najvyššie v Řeži v Stredočeskom kraji, kde namerali 36,2 stupňa Celzia. Iba o čosi menej teplo bolo v Kopistoch v okolí Litoměric a v Ústí nad Labem-Vaňove, kde zaznamenali 35,6 stupňa Celzia. Vyplýva to z údajov Českého hydrometeorologického ústavu.

Českí meteorológovia zároveň upozornili, že veľmi teplé počasie na starom kontinente ešte potrvá pomerne dlhý čas. Najvyššie teploty v blízkom čase očakávajú na území ČR v stredu, keď by sa maximálne hodnoty mohli pohybovať až v okolí 37 stupňov Celzia.

Po následnom miernom ochladení však treba rátať podľa momentálnej situácie nad starým kontinentom hoci aj ďalší viac ako týždeň s teplotami presahujúcimi hranicu 30 stupňov Celzia. Nadpriemerne teplý však, zdá sa, bude celý august.

Rozšírili varovanie

Českí meteorológovia rozšírili v utorok výstrahu pred veľmi vysokými teplotami na väčšinu republiky. Popoludňajšie maximá budú minimálne do štvrtka stúpať nad 34 stupňov Celzia. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Varovanie pred veľmi vysokými teplotami momentálne neplatí len na Vysočine, v Ústeckom, Juhočeskom, Zlínskom a Moravskosliezskom kraji.

Na zvyšku územia ČR v polohách do 600 metrov nad morom platí druhý stupeň varovania. Výstraha pred vysokými teplotami je platná pre celú Českú republiku. Meteorológovia takisto rozšírili výstrahu pred nebezpečenstvom vzniku požiarov. Zakladať v prírode oheň sa dôrazne neodporúča v nielen v severozápadných Čechách, ale už ani v stredných a východných Čechách a tiež na juhu Moravy.

Navyše meteorológovia predpokladajú, že v nasledujúcich dňoch sa bude s ohľadom na vývoj počasia toto varovanie ďalej rozširovať. Čiastočnú zmenu môžu priniesť búrky, ktoré by sa podľa meteorológov mali najmä v Čechách objavovať vo štvrtok (2. augusta), dodali Novinky.cz. Počasie v Česku - podobne ako v ďalších krajinách strednej Európy - charakterizovali aj v pondelok, teda v predposledný júlový deň roka 2018, mimoriadne vysoké, avšak nie rekordné teploty. 

Teplotné rekordy padli napokon na zlomku meracích staníc

Aj keď vo viacerých lokalitách Česka namerali v utorok teploty prevyšujúce hranicu 37 stupňov Celzia, rekordné tabuľky sa podľa Českého hydrometeorologického ústavu budú prepisovať napokon iba v prípade zlomku tamojších meracích staníc. Príčinou je fakt, že leto v roku 1994 prinieslo v tento deň teploty až nad hranicou 38 stupňov Celzia, ktoré neboli tentoraz prekonané.

Aj tak však napríklad v stredočeskej Řeži namerali 37.6 stupňa Celzia, čo tejto lokalite zabezpečilo v utorok punc najteplejšieho miesta na území ČR. Iba o čosi nižšie sa ortuť teplomerov zastavila v Tuhani v okolí Mělníka (37,3 stupňa Celzia), v Ústí nad Labem-Vaňove (37,2), v Děčíne (37,0) a Plzni-Bolevci (37,0).

Nové rekordy zaznamenali okrem iného v meste Příbram (35,0 stupňa Celzia), kde doteraz platný rekord o hodnote 32,6 stupňa Celzia pochádzal z roku 1887, ale aj napríklad v Chebe, Tepliciach, či Přibyslavi.

Viac o téme: TeploHorúčavyEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu