Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pekelné trápenie na železniciach: Vo veľkých horúčavách sa upečie aj klimatizácia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Aktuálne spaľujúce teplo poriadne strpčuje životy Slovákov. Dni, kedy sa čísla na teplomeroch držia vysoko nad 30-tkou, predstavujú výraznú záťaž pre ľudské zdravie. V ohrození sú hlavne ľudia, ktorí sa pred extrémnymi teplotami nemajú kam schovať. Týka sa to napríklad pasažierov v hromadnej doprave. Najnovšie sa Topkám posťažovali cestujúci na slovenských železniciach. Podľa nich vo vlakoch poriadne nefunguje klimatizácia.

Slovensko v týchto dňoch zažíva rekordne vysoké teploty. Ľudia sa tak snažia schladiť kúpaním, pobytom v prírode alebo v klimatizovaných priestoroch. Veľmi nepríjemné preto môže byť, keď sa v týchto teplách ocitnete v neklimatizovanom dopravnom prostriedku. S podobným zážitkom sa už niekoľkokrát stretla čitateľka Eva.

„Železnice neváhajú prepravovať cestujúcich v IC vlakoch, v ktorých nefunguje klimatizácia,“ posťažovala sa Eva, ktorá pravidelne cestuje medzi Bratislavou a Trnavou. Za lístok na túto trasu Eva zaplatí sedem eur.

Na adresu Železničnej spoločnosti Slovensko (ŽSSK) sa hrnie kritika aj zo sociálnych sietí. „Keď si niekto zaplatí cestovné, tak nech funguje klíma,“ komentoval situáciu vo vlakoch užívateľ Števo. „Najkurióznejšia situácia? V akože klimatizovanom vagóne klíma nešla... dnes dejavu,“ napísala Lucia.

Pekelné trápenie na železniciach:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nedostačujúca technika

Podľa ŽSSK za nefungujúcu klimatizáciu môžu paradoxne práve veľké horúčavy. „Pri extrémne teplom počasí (nad 35 stupňov) často dochádza k prehrievaniu klimatizačných jednotiek, pretože teplota v koľajisku je o niečo vyššia ako reálna teplota prostredia,“ povedal hovorca ŽSSK Tomáš Kováč. Podľa neho sú zariadenia uspôsobené fungovať do 35 stupňov. „Ak dôjde k prehriatiu, tepelné ochrany nedovolia spustiť chladiaci agregát a klimatizácia prestane fungovať. Spustí sa až pri poklese teploty,“ vysvetlil Kováč.

Technike vo vozňoch tiež neprospieva časté odpájanie a napájanie na rozvodnú sieť, napríklad pri výlukách a opravách trate. „Náhle kolísanie napätia má vážny vplyv aj na fungovanie klimatizácie,“ povedal hovorca železníc.

Nárok na odškodnenie

Cestujúci majú v prípade vysokých teplôt vo vozňoch nárok na kompenzáciu. „V IC vlakoch garantujeme teplotný komfort. Ak teplota stúpne nad 30 stupňov a nevieme cestujúcemu zabezpečiť iné vyhovujúce miesto, má nárok na vrátenie 25 percent ceny cestovného,“ dodáva Kováč. Cestujúci môže o odškodnenie požiadať pri ktorejkoľvek pokladnici alebo písomne v prípade, že má udalosť ako dokázať.  

Viac o téme: KlimatizáciaVlakŽelezniceŽSSR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu