Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Výbuch blízko školiaceho centra pre pôrodné babice: K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

KÁBUL - Výbušnina explodovala v sobotu v hlavnom meste východoafganskej provincie Nangarhár neďaleko objektu školiaceho strediska pre pôrodné asistentky.

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu provinciálneho guvernéra, ktorý tento silný výbuch v centre Džalálábádu označil za teroristický útok. Útok potvrdil aj hovorca regionálneho úradu verejného zdravotníctva pre Nangarhár. Ani jeden z uvedených oficiálnych zdrojov však nevedel povedať, či pri incidente došlo k obetiam na životoch alebo zraneniam. 

K zodpovednosti za atentát sa bezprostredne nikto neprihlásil, avšak na afganskom východe - a predovšetkým v provincii Nangarhár - sú v súčasnosti aktívni islamistickí vzbúrenci z hnutia Taliban i džihádistickí bojovníci teroristickej organizácie Daeš.

Útok si vyžiadal troch mŕtvych

Samovražedný bombový útok v hlavnom meste afganskej provincie Nangarhár si vyžiadal troch mŕtvych. Hovorca tamojšieho guvernéra uviedol, že obeťami sú dvaja strážnici a vodič, ktorých zabil útočník pri bráne do vzdelávacieho centra pre pôrodné asistentky. Militant pritom mal za úlohu "vyčistiť cestu" pre ďalšieho útočníka, ktorý sa plánoval odpáliť vo vnútri budovy.

Incident v meste Džalálábád si vyžiadal aj sedem zranených, medzi nimi sú traja strážnici, dvaja civilisti a dvaja vládni zamestnanci. Zatiaľ nie je známe, koľko ľudí utrpelo zranenia počas streľby v budove a koľko v dôsledku výbuchu.

Druhému útočníkovi sa nepodarilo odpáliť nálože a zastrelili ho bezpečnostné sily. Z budovy zachránili približne 60 študentov, učiteľov a ďalších zamestnancov. Prestrelka medzi útočníkom a bezpečnostnými silami trvala takmer šesť hodín, pretože vojaci museli prednostne evakuovať ľudí z budovy.

Viac o téme: VýbuchAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu