Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nové detaily kauzy: Trumpov právnik nahral rozhovor o platbe pre modelku

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

NEW YORK - Niekdajší osobný právnik amerického prezidenta Donalda Trumpa, Michael Cohen, nahral dva mesiace pred voľbami v roku 2016 ich rozhovor, v ktorom hovorili o kúpe práv na príbeh bývalej modelky časopisu Playboy tvrdiacej, že mala pomer s Trumpom. Potvrdil to v piatok jeden z právnikov šéfa Bieleho domu.

Právnik Rudy Giuliani zdôraznil, že rozhovor Trumpa s Cohenom sa nijako netýkal financovania predvolebnej kampane. Ak by išlo o podporu kampane, mohlo by to podľa právnych expertov byť v rozpore s federálnym volebným zákonom, píše v správe agentúra Reuters.

Trumpov dlhoročný osobný právnik sa v uplynulých mesiacoch dištancoval od prezidenta v čase, keď Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) prešetruje Cohenove obchodné záležitosti. O existencii zvukovej nahrávky informovali v piatok ako prvé noviny New York Times, podľa ktorých Trump a Cohen hovorili o možnej platbe pre bývalú modelku Karen McDougalovú.

Giuliani pre Reuters tento rozhovor potvrdil s tým, že sa odohral v septembri 2016. Dodal však, že sa týkal možného vyplatenia sumy, ktorú materská spoločnosť bulvárneho týždenníka National Enquirer zaplatila za práva na McDougalovej príbeh. K nijakej platbe podľa neho napokon nedošlo.

Giuliani poprel, že by mal Trump aféru s McDougalovou. Povedal tiež, že nahrávka preukazuje, že Trump podmieňoval prípadnú platbu jej realizáciou šekom, čo by bolo zdokladované a ľahko vystopovateľné.

McDougalová predala svoj príbeh o údajnom vzťahu s Trumpom v auguste 2016 za 150.000 dolárov, National Enquirer ho však nezverejnil. Ide o praktiku známu ako "zachytiť a zastaviť", ktorá má zabrániť publikácii potenciálne škodlivej správy.

David Pecker, šéf materskej firmy tohto periodika, spoločnosti American Media Inc (AMI), je priateľom Trumpa. McDougalová tvrdí, že jej takmer rok trvajúci pomer s Trumpom sa začal v roku 2006 krátko po tom, ako mu jeho manželka Melania porodila syna.

Reakcia prezidenta

Americký prezident Donald Trump označil skutočnosť, že si jeho bývalý právnik nahrával ich telefonáty za "absolútne neslýchané a pravdepodobne ilegálne". V dnešnom tweete sa tak vyjadril v súvislosti so správami, že jeho bývalý právny zástupca Michael Cohen si niekoľko týždňov pred voľbami v roku 2016 tajne nahral ich debaty o možnosti zaplatiť pornoherečke Stormy Daniels, aby mlčala o jej vzťahu s Trumpom. "Dobrá správa je, že váš najobľúbenejší prezident neurobil nič zlé," dodal tiež.

Viac o téme: ModelkaMichael CohenDonald Trumpa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu