Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nové skutočnosti v prípade otravy dvojice Britov: Zopakoval sa scenár z kauzy Skripaľ

K otráveniu došlo v anglickom meste Amesbury
K otráveniu došlo v anglickom meste Amesbury (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

AMESBURY - Za otrávením dvoch ľudí, ku ktorému došlo tento týždeň v anglickom meste Amesbury, je nervovoparalytická látka sovietskej výroby novičok. Rovnako tomu bolo aj v prípade bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije, ktorých otrávili v marci v meste Salisbury, vzdialenom od Amesbury len trinásť kilometrov.

Britská polícia vyzýva obyvateľov Amesbury, ktorí sa zdržiavali na miestach, kde prišlo k otráveniu dvoch Britov, aby si v rámci preventívnych opatrení poriadne očistili oblečenie. Podľa Neila Basua z protiteroristického oddelenia britskej polície, ktoré bolo do vyšetrovania od začiatku zapojené, zatiaľ nie je isté, či tento nový prípad súvisí s marcovým otrávením Skripaľovcov. Nevie sa zatiaľ ani to, či dvojica prišla do kontaktu s látkou náhodne alebo ich niekto zámerne otrávil.

Britská polícia už v stredu večer informovala, že dvaja ľudia, ktorí sa dostali do kontaktu s vtedy ešte neznámou nebezpečnou látkou, pochádzajú priamo z Amesbury. Polícia tieto osoby neidentifikovala, no britským médiám sa prihlásili ľudia, ktorí ich poznajú, a tí tvrdia, že ide o 44-ročnú Dawn Sturgess a 45-ročného Charlieho Rowleyho. Obaja sú v kritickom stave.

Skripaľovci, ktorých otrávili v neďalekom Salisbury, útok nakoniec prežili, dlhé týždne však boli najskôr v kritickom stave v nemocnici. Veľká Británia a väčšina ďalších krajín a nadnárodných organizácií Západu z útoku na Skripaľovcov obvinila Rusko, Moskva svoju účasť poprela.

Kremeľ: Ďalší prípad otravy v Británii je znepokojujúci

Kremeľ označil vo štvrtok správy o ďalšom prípade otravy v Británii za znepokojujúce. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na Dmitrija Peskova, hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina. "Je to veľmi znepokojujúca správa. Samozrejme, vyvoláva hlboké znepokojenie v súvislosti s podobnými incidentmi v Británii," uviedol Peskov a zaželal postihnutým rýchle uzdravenie.

Britská protiteroristická polícia v stredu večer uviedla, že dve osoby, ktoré našli v sobotu v kritickom stave v meste Amesbury, boli vystavené nervovoparalytickej látke typu novičok. Ide o rovnakú látku, akou v marci tohto roku otrávili v neďalekom meste Salisbury bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju, uviedla televízia Sky News.

Námestník britského ministra vnútra pre bezpečnosť Ben Wallace vo štvrtok vyzval Rusko, aby poskytlo podrobnosti o útoku látkou novičok voči Skripaľovcom. "Mohli by nám povedať, čo sa stalo, čo urobili a zaplniť niektoré dôležité medzery, ktoré sa snažíme ujasniť. Čakám na telefonát od ruského štátu," uviedol Wallace.

Hovorca Kremľa Peskov podľa agentúry AP zdôraznil, že "Rusko kategoricky popiera a bude aj naďalej kategoricky popierať možnosť akejkoľvek účasti na tom, čo sa tam deje". Poznamenal, že Británia odmietla ponuku Ruska na spoločné vyšetrovanie a dodal, že "britská strana nepredložila akýkoľvek dôkaz zapojenia Ruska do tohto (prípadu) okrem nepodložených obvinení".  

Polícia nemenovala osoby nájdené v sobotu v ich dome v Amesbury, uviedla len to, že ide o britských občanov, pochádzajúcich z danej lokality, o 44-ročnú ženu a 45-ročného muža. Podľa médií išlo o Charlieho Rowleyho a Dawn Sturgessovú.

Podľa Wallacea táto dvojica nebola priamym cieľom, mohlo ísť o následok predošlého útoku na Skripaľovcov alebo aj niečoho iného. Británia z otravy Skripaľovcov obviňuje Rusko, čo však Moskva popiera. Celá kauza vyvolala vážnu diplomatickú roztržku medzi Ruskom a Západom.

Viac o téme: OtravaSergej SkripaľNovičokAmesbury
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu