Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ekvádorský exprezident je vo veľkých problémoch: Mal sa podieľať na únose politika

Rafael Correa Zobraziť galériu (2)
Rafael Correa (Zdroj: SITA/AP Photo/Dolores Ochoa, File)

QUITO - Ekvádorské justičné orgány vydali v utorok zatykač na bývalého prezidenta Rafaela Correu, ktorého podozrievajú z podielu na únose jedného z tamojších politikov. Vyhoveli tak príslušnej žiadosti generálnej prokuratúry, uviedla v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na jej oznámenie na Twitteri.

Ľavičiar Correa, ktorý stál na čele Ekvádoru v rokoch 2007-2017, v súčasnosti žije v Bruseli. Ekvádorské orgány chcú preto zapojiť do prípade Interpol. Samotný Correa však na Twitteri napísal, že "takáto nehoráznosť nebude mať nikdy úspech v právnom štáte, akým je Belgicko". Jeho advokát označil vydanie zatykača za "politické prenasledovanie". Súčasný ekvádorský prezident Lenín Moreno je s Correom "na nože", hoci bol kedysi jeho viceprezidentom, pripomenula v tejto súvislosti DPA.

Konanie proti Correovi sa týka únosu ekvádorského politika Fernanda Baldu, ku ktorému došlo v roku 2012 v Kolumbii. Baldu, obviňujúceho vtedajšiu Correovu vládu z korupcie, oslobodila po niekoľkých hodinách kolumbijská polícia. Vyšetrovatelia zistili, že do plánovania únosu boli zapojení ekvádorskí tajní agenti, Correa však akýkoľvek podiel na tomto zločine popiera.

Viac o téme: PrezidentZatykačEkvádorRafael Correa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu