Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kolumbijský prezident ukázal krásne gesto: Utečenci z Venezuely majú dvere otvorené

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOGOTA - Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos udelil vo štvrtok 440.000 utečencom z Venezuely dočasné povolenie na pobyt v Kolumbii, ktoré im tam počas dvoch rokov umožní študovať, podstúpiť liečbu či zamestnať sa. Santos zároveň vyzval, aby vedenie susednej Venezuely prijalo opatrenia na zastavenie humanitárnej krízy.

Informovala o tom agentúra AP, ktorá dodala, že Santos tieto dočasné povolenia na pobyt v Kolumbii vydal pred tým, ako sa mu ma budúci utorok skončí funkčné obdobie na poste hlavy štátu. Vzťahy medzi Kolumbiou a Venezuelou, kedysi bohatým ropným štátom, sú veľmi napäté - okrem iného aj pre to, že Venezuelčania masovo prechádzajú cez hranice susedných štátov, aby si tam zaobstarali vo svojej vlasti nedostatkové základné potraviny a lieky.

Santos vo svojom vyhlásení opäť odsúdil venezuelského prezidenta Nicolása Madura za krízu, ktorú jeho vláda prehĺbila, a upozornili, že zlá hospodárska situácia vo Venezuele zaťažuje susedné krajiny ako Kolumbia. Uviedol, že za posledných 18 mesiacov do Kolumbie z Venezuely ušlo viac ako milión ľudí.

Kolumbijský prezident preto vyzval Madura, aby povolil medzinárodnú humanitárnu pomoc na zmiernenie utrpenia ľudí vo Venezuele a na spomalenie toku migrantov. Maduro doteraz vždy odmietal medzinárodnú pomoc, pričom buď popieral existenciu krízy vo Venezuele, alebo tvrdil, že chce takto svoju krajinu brániť pred vplyvom a útokmi "imperialistov" z USA a ich spojencov, napríklad aj Kolumbie.

Kolumbijský prezident Santos síce Madura ostro kritizuje, ale vo svojom vyhlásení potvrdil, že jeho krajina je ochotná pomôcť tým Venezuelčanom, ktorí trpia. 

Viac o téme: UtečenciVenezuelaKolumbiaJuan Manuel Santos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu