Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Festival vo Varoch skončil hromadnou otravou: Ľudia sa zvíjali od bolesti, príčinou mohla byť voda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KARLOVE VARY – Medzinárodný filmový festival sa nezaobišiel bez škandálu. Na urgentnom príjme skončilo približne 40 ľudí, ktorí sa zvíjali od bolesti. Predpokladá sa, že možnou príčinou nákazy bola úžitková voda, s ktorou pracovali zamestnanci v stánku s rýchlym občerstvením.

Na tohtoročnom 53. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch sa zo soboty na nedeľu priotrávilo cca 40 ľudí. Primárka urgentného príjmu karlovarskej nemocnice Dagmar Märzová uviedla, že väčšinou išlo o pacientov v mladom veku, ktorých trápili bolesti, hnačky a vracanie. Pravdepodobnou príčinou je úžitková voda, ktorú využívali pracovníci v jednom zo stánkov s rýchlym občerstvením. 

„My sme ošetrili 40 ľudí zo soboty na nedeľu. Prví prišli po 01:00 hodine ráno s vážnymi črevnými ťažkosťami. Zdrojom bola pravdepodobne úžitková voda. Všetko to boli účastníci medzinárodného filmového festivalu. Išlo prevažne o zamestnancov. Niektorí z nich boli návštevníci,“ povedala Märzová.

Na filmovom festivale v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pacienti sa v bolestiach zvíjali v čakárni

Podľa primárky boli pacienti po infúziách a podaní liekov proti bolesti a vracaniu prepustení do domácej starostlivosti. Nápor nakazených bol však neúnosný. Märzová dodala, že v bolestiach museli čakať na lôžkach na nemocničnej chodbe. Nikto z pacientov nemusel byť hospitalizovaný. 

Vo vode mohli byť baktérie fekálneho pôvodu  

Incidentom sa zaoberá Krajská hygienická stanica Karlove Vary, pričom jej hovorkyňa Michaela Zajíčková uviedla, že ich hygienici vykonali kontroly v stánkoch. Podľa jej slov pravdepodobne išlo baktérie fekálneho pôvodu, ktoré mohli zapríčiniť vážne črevné ťažkosti.

Portál iDnes.cz uviedol, že mohlo dôjsť aj k zámene a do stánku mohla byť privádzaná voda z rieky Teplá.

 

Viac o téme: NákazaVodaFestivalKarlovy Vary
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu