Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Záhada v Poľsku: Polícia vyšetruje jednu z najkomplikovanejších nehôd a smrť dievčaťa (†18)

(Zdroj: Hasiči Nowy Sacz)

VARŠAVA - Ťažký oriešok na rozlúsknutie majú policajti, ktorí pri pátraní po vinníkovi dopravnej nehody na juhovýchode Poľska majú na výber medzi dvoma bratmi. Ide o jednovaječné dvojčatá so zhodnou DNA. Jeden z nich v opitosti zavinil nehodu, pri ktorej zomrela osemnásťročná dievčina. Ak sa páchateľa podarí usvedčiť, hrozí mu až 12 rokov väzenia.

Rodičia spali a deti sa hrali na schovávačku: Hororové prebudenie, synčeka (†3) našli v práčke

"Vyšetrovatelia vedia, že to môže byť jeden z ich najťažších prípadov, pretože dvojčatá Karol a Kamil majú rovnakú DNA. Boli v aute, v ktorom zomrela osemnásťročná Andželika. Kto šoféroval? Dvojičky najprv zvaľovali vinu jeden na druhého, potom tvrdili, že za volantom bolo dievča," uviedla televízia TVN 24 s odvolaním sa na prokurátora, ktorý na prípad dohliada.

Obaja devätnásťroční bratia boli v čase nehody pod vplyvom alkoholu a jeden z nich z miesta nehody ušiel.

"Bude ťažké zistiť, ktorému z bratov patria stopy DNA nájdené v aute," pripustila doktorka Magdalena Spólnická, ktorá riadi ústredné kriminalistické laboratórium poľskej polície. "Moderná veda v takejto situácii nie je úplne bezradná. Existuje metóda umožňujúca odhaliť mutácie DNA počas vývoja embrya, ale je drahá a zdĺhavá. Nejde o bežne používanú metódu," dodala. Podmienkou úspechu však je odobrať z vraku vozidla vzorky DNA, ktoré bezpochyby patrili vodičovi, a nie cestujúcim.

Prípady dopravných nehôd, v ktorých je nutné niekomu dokázať, že šoféroval, sú podľa policajného experta vždy ťažké, ale tento prípad je ešte zamotanejší. "Auto sa prevracalo a v takýchto veľmi dynamických situáciách je ťažké zistiť, ako vznikali jednotlivé stopy," pripustil Kamil Januszkiewicz. Súdny znalec Slawomir Glazar všetko prirovnal ku skladaniu puzzle: všetky okolnosti treba podrobne vysvetliť tak, aby do seba zapadali.

Viac o téme: NehodaDNA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu