Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Rakúsku sa vykoľajil vlak: FOTO Prevrátené vagóny, desiatky zranených

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/AP/einsatzdoku.at)

VIEDEŇ - Pri dolnorakúskom Sankt Pöltene sa dnes ráno čiastočne vykoľajila a prevrátila súprava ma úzkorozchodnej železničnej trati. Tri dospelé osoby boli ťažko zranené a ďalších 31 cestujúcich utrpelo ľahšie poranenia, oznámili podľa agentúry APA úrady. Za nešťastie môže príliš vysoká rýchlosť súpravy, oznámila dohľadová organizácia NÖVOG. Či vlak išiel príliš rýchlo kvôli technickej chybe, či ľudskému zlyhaniu, ale zatiaľ jasné nie je.

Dva z troch vagónov súpravy sa vykoľajili neďaleko obce Völlerndorf približne o 07.15 h SELČ. Na miesto nešťastia bolo vyslaných množstvo záchranárov a hasičov. Agentúra DPA uviedla, že medzi zhruba 80 cestujúcimi bolo množstvo detí, ktoré cestovali do škôl.

Obec Völlerndorf leží približne na desiatom kilometri úzkorozchodnej trate známej ako Mariazellerbahn. K vykoľajenému vlaku odleteli aj tri záchranárske vrtuľníky. Podľa autoklubu ÖAMTC štartovali z Kremsu, Ybbsitzu a Viedne. Na mieste boli tiež dve hasičské vozidlá so 40 mužmi.

"Kvôli príliš vysokej rýchlosti sa predná časť súpravy vykoľajila, zadná na tú prednú následne nabehla," uviedol hovorca spoločnosti NÖVOG, ktorá dohliada na železničnú dopravu v Dolnom Rakúsku. "Či došlo k prekročeniu maximálnej rýchlosti povolenej v tejto oblasti kvôli technickému či ľudskému zlyhaniu, je predmetom vyšetrovania," dodal. Akou rýchlosťou vlak v okamihu nehody išiel, NÖVOG neoznámila.

V Rakúsku sa vykoľajil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/einsatzdoku.at)

Vlak bol na ceste do dolnorakúskeho hlavného mesta Sankt Pöltenu. Kvôli nehode museli odpojiť od prúdu železničné troleje. Agentúra DPA uviedla, že vagóny sa vykoľajili kúsok pred mostom.

V Rakúsku sa vykoľajil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/einsatzdoku.at)

Medzi zraneniami prevažovali poranenia hlavy a hrudníka a tiež zlomeniny. Trojica vážne zranených je v nemocniciach v Amstettene, Sankt Pöltene a Viedni, ľahko zranení boli väčšinou transportovaní do Sankt Pöltenu a niektorí do Melku, uviedla hovorkyňa rakúskeho Červeného kríža Sonja Kellnerová.

Po nehode bola prerušená prevádzka na úseku trate medzi Sankt Pöltenom a obcou Hofstetten. Zaviedli náhradnú autobusovú dopravu. Zásahové jednotky začali s odstraňovaním následkov nehody, trať ale bude podľa doterajších informácií uzavretá až do konca týždňa.

Viac o téme: NehodaVlakŽeleznicaVykoľajenieRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu