Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump neuniesol tlak: VIDEO Jeho imigračná politika dojala aj moderátorku, postihnuté dievčatko v klietke

Sprísnená imigračná politika administratívy amerického prezidenta  dojala v priamom prenose moderátorku správ. Zobraziť galériu (4)
Sprísnená imigračná politika administratívy amerického prezidenta dojala v priamom prenose moderátorku správ. (Zdroj: YouTube/Current News Events 24/7, Profimedia)

MEXIKO/WASHINGTON – Sprísnená imigračná politika administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa otriasla celým svetom. Srdcervúce zábery z texaských detenčných centier, v ktorých skončilo vyše 2 300 detí, rozplakali v priamom prenose aj moderátorku správ televíznej stanice MSNBC. Medzi deťmi bolo aj 10-ročné dievčatko s Downovým syndrómom. V stredu 20. júna však Trump cúvol, pretože domáci i zahraničný tlak bol neúnosný.

Spojené štáty americké sa v posledných dňoch ocitli pod celosvetovou paľbou kritiky, ktorú má na svedomí Trumpova administratíva, ktorá sprísnila imigračnú politiku. Rozdeľovanie rodín na americko-mexickej hranici odsúdil aj mexický minister zahraničia Luis Videgaray, ktorý postup hlavy štátu USA označil za porušovanie ľudských práv.  

V americkom Texase vznikli detenčné centrá v priestoroch bývalých veľkoskladov a supermarketov, ktoré pripomínajú klietky. Od mája až po súčasnosť v nich skončilo vyše 2 300 detí, medzi ktorými bolo aj 10-ročné dievčatko s Downovým syndrómom.

Trump odmieta zmierniť svoj tvrdý postoj k prisťahovalcom

Trumpova administratíva v stredu 20. júna vyhlásila, že posiela tie najmenšie oddelené deti od rodičov, ktorí nelegálne prešli americko-mexické hranice do najmenej troch zariadení pre deti do piatich rokov v južnom Texase. Právnici a lekári, ktorí tieto centrá navštívili ich označili ako „herne s traumatizovanými plačúcimi deťmi predškolského veku“. Trump však avizoval, že svoj tvrdý postoj proti prisťahovalcom nezmierni. Vinu za rozdeľovanie rodín hádže predovšetkým na demokratov, ich údajnú laxnosť a na "medzery v zákonoch".

Oddelené deti migrantov, ktorí nelegálne prekročili americko-mexické hranice.
Zobraziť galériu (4)
Oddelené deti migrantov, ktorí nelegálne prekročili americko-mexické hranice.  (Zdroj: Profiimedia)

„Mysleli si snáď, že tak malé deti dajú do inštitúcií? Je to pre mňa absolútne nepochopiteľné. Zadržiavané sú batoľatá,“ povedala zahraničným médiám Kay Bellorová z luteránskej imigračnej služby, ktorá sa stará o deti migrantov.

FOTO Protesty proti Trumpovej politike neutíchajú: Verejnosť odsudzuje odoberanie detí

Mimoriadna správa chytila za srdce aj televíznu moderátorku, ktorá sa rozplakala v priamom prenose

Srdcervúce zábery nenechali chladnou ani moderátorku televíznej stanice MSNBC Rachel Maddowovú, ktorá v utorok čítala správu o tom, že imigračná polícia na hraniciach umiestňuje deti do detenčných centier nehľadiac na ich vek. Divákom sa následne vo vysielaní ospravedlnila, čo zopakovala aj na svojom Twitteri. „Znova sa ospravedlňujem, nečakala som, že ma to tak zlomí.“

Dojatá moderátorka televíznej stanice MSNBC Rachel Maddowová.
Zobraziť galériu (4)
Dojatá moderátorka televíznej stanice MSNBC Rachel Maddowová.  (Zdroj: YouTube/Current News Events 24/7)

Trumpovu imigračnú politiku odúdil aj mexický minister zahraničia 

Trumpovu sprísnenú imigračnú politiku skritizoval aj mexický minister zahraničia Luis Videgaray, ktorý povedal, že jeho krajina sa už obrátila so sťažnosťou na niekoľko orgánov OSN a aj na Organizáciu amerických štátov (OAS). „Chcem v mene vlády a mexického ľudu vyjadriť kategorické a energické odsúdenie takýchto krutých a neľudských postupov,“ vyhlásil Videgaray s tým, že Mexiko nemôže byť ľahostajné k niečomu, čo je jasným porušovaním ľudských práv.

Uviedol tiež, že bude úzko spolupracovať s vládami Guatemaly, Hondurasu a Salvádoru. Práve z týchto krajín podľa neho pochádza väčšina z detí migrantov oddelených v USA od rodičov. Z Mexika je podľa neho len asi jedno percento prípadov.

Americká vláda sa obhajuje tým, že v centrách pôsobia špecializovaní zdravotníci, ktorí spĺňajú všetky potrebné štandardy. Lekári i právnici, ktorí v centrách boli, potvrdili, že strediská sú v poriadku, čisté a bezpečné. Deti sú však podľa nich hysterické. Plačú, pretože nevedia, kde sú ich rodičia.

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
Americký prezident Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Srdcervúci detský plač napokon zlomil aj samotného Trumpa, ktorý cúvol

Trump v stredu 20. júna napokon cúvol pred mohutným domácim i zahraničným tlakom a podpísal výkonné nariadenie, ktoré udrží pohromade rodiny imigrantov aj po prekročení hraníc s Mexikom. Svoj krok zdôvodnil tým, že Bielemu domu sa nepáči pohľad na deti oddelené od ich rodín. „Rodiny budeme držať pokope,“ vyhlásil. Zároveň však avizoval pokračovanie "nulovej tolerancie" voči ilegálnej imigrácii. Ide o postup, na základe ktorého v USA trestne stíhajú všetkých dospelých, ktorých prichytia pri nelegálnom prekročení hraníc. Na základe nového nariadenia ostanú rodiny imigrantov spolu aj vo väzbe, kým sa ich prípady nevyriešia.

Viac o téme: USATrumpMexikoDetiMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu