Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spojené štáty čaká zásadný krok: Pristúpia na podmienku KĽDR

Donald Trump a Kim Čong-un
Donald Trump a Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh,Pool)

SOUL - Južná Kórea a Spojené štáty podľa očakávania na budúci týždeň oznámia pozastavenie "rozsiahlych" spoločných vojenských cvičení s tým, že ich zasa obnovia, ak sa Severná Kórea nebude držať svojho sľubu ohľadne denuklearizácie. Informuje o tom v nedeľu agentúra Reuters.

Juhokórejská tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na nemenované juhokórejské vládne zdroje uviedla, že zrušenie spoločných vojenských manévrov Soulu a Washingtonu sa pravdepodobne bude týkať len veľkých spoločných cvičení a nie rutinného vojenského výcviku.

Americký prezident Donald Trump prekvapil predstaviteľov USA i Južnej Kórey po tom, čo prisľúbil pozastavenie manévrov po svojej účasti na summite so severokórejským lídrom Kim Čong-unom. Summit sa konal 12. júna v Singapure.

Trump a Kim sa na stretnutí dohodli na prebudovaní vzťahov medzi Washingtonom a Pchjongjangom prostredníctvom "úplnej" denuklearizácie Kórejského polostrova výmenou za bezpečnostné záruky Spojených štátov.

Po singapurskom summite Trump prekvapujúco vyhlásil, že pozastaví "vojnové hry", ktorých sa pravidelne zúčastňujú americké a juhokórejské jednotky, pretože sú nákladné a provokačné

Viac o téme: SummitUSASeverná KóreaKĽDRSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu