Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mierové úsilie medzi Kóreami naberá na obrátkach: Presun delostrelectva KĽDR z hraníc

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

SOUL - Severná a Južná Kórea diskutujú o premiestnení severokórejských delostreleckých systémov s dlhým dostrelom zo spoločných hraníc. Uviedol to v pondelok juhokórejský premiér I Nak-jon.

Tieto rokovania patria podľa neho medzi najnovšie kroky, ktorými chcú obe Kórey podporiť mierové úsilie v čase diplomatických snáh o dosiahnutie denuklearizácie Kórejského polostrova. Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) rozmiestnila približne 1000 kusov delostreleckej techniky pozdĺž hraníc, čo predstavovalo pre juhokórejské hlavné mesto Soul významnú hrozbu, uvádza agentúra AP a pripomína, že desaťmiliónová metropola je od hraníc vzdialená 40-50 kilometrov.

Vyjadrenia juhokórejského premiéra sú zrejme prvým oficiálnym potvrdením mediálnych správ, že Soul požadoval počas tohtomesačných medzikórejských vojenských rozhovorov od Pchjongjangu premiestnenie jeho predsunutého delostrelectva.

Juhokórejské ministerstvo obrany však popieralo takéto mediálne správy, ktoré tiež špekulovali o tom, že Severná Kórea pravdepodobne požadovala od svojho južného suseda, aby rovnako stiahol z hraníc svoje vlastné a aj americké delostrelecké systémy.

Viac o téme: HraniceDelostrelectvoKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu