Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Sociálni demokrati schválili vládu s ANO: Babiš však stále nemusí dostať dôveru

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Sociálni demokrati si v celostraníckom referende odhlasovali vstup do vlády s ANO, ktorú budú z opozície tolerovať komunisti. Kabinet by sa mal opierať o 108 hlasov v Snemovni. Napriek tomu nakoniec vláda Andreja Babiša nemusí získať dôveru. Informuje v piatok český spravodajský portál iDNES.cz.

Premiéra Babiša totiž čaká potenciálny prvý veľký stret so socialistami, do ktorého sa môže dostať tak trochu nechtiac. Ide o nomináciu neformálneho šéfa pražskej ČSSD Miroslava Pocheho na post ministra zahraničia. Prezident Miloš Zeman ho ale označuje za "slniečkara" a v pražskom Černínskom paláci ho nechce.

Lenže Poche má v strane značný zákulisný vplyv. Babiš podľa kuloárnych informácií najprv prezidentovi Zemanovi sľúbil, že mu na Hrad Pocheho meno ani neprinesie. Lenže sociálni demokrati o tom nechcú ani počuť. Ak by Babiš Pocheho meno odmietol na Hrad priniesť, brali by to ako porušenie koaličnej zmluvy a mohlo by to znamenať, že by väčšina ich poslancov mohla hlasovať proti vláde. Ak by tak spravil, Zeman môže Pocheho odmietnuť vymenovať.

Viac o téme: VoľbyVládaAndrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu