Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rúhání o jadrovej dohode: Irán sa ňou nebude riadiť, ak sa z nej nedá profitovať

Hasan Rúhání
Hasan Rúhání (Zdroj: SITA/Presidential Press Service/Pool via AP)

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání v utorok upozornil svetové veľmoci, že pre Irán bude nemožné riadiť sa jadrovou dohodou uzavretou v roku 2015, ak z nej po odstúpení Spojených štátov nebude môcť profitovať.

Rúhání to uviedol počas telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Rúhání v ňom podľa agentúry Reuters vyjadril spokojnosť s postojom Európy, osobitne Francúzska, pri snahách o záchranu zmluvy podpísanej v júli 2015. Súčasne však upozornil, že "podobné vyhlásenia by mali byť spojené s činmi a konkrétnymi opatreniami".

V dohode, ktorú Irán a šestica veľmocí uzavreli v roku 2015, sa režim v Teheráne zaviazal obmedziť svoj program na obohacovanie uránu výmenou za zrušenie tvrdých ekonomických sankcií uvalených na Irán. Administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa od tejto dohody v máji odstúpila.

Macron uviedol, že Francúzsko, Británia, Nemecko, Rusko a Čína pokračujú v realizácii viedenskej zmluvy o iránskom jadrovom programe vo všetkých jej parametroch. V komuniké Elyzejského paláca sa uvádza, že Macron Rúháního informoval o pokroku, ktorý sa v tejto veci zatiaľ podarilo dosiahnuť. Vyjadril tiež želanie, aby "Irán zo svojej strany plnil svoje záväzky bez akejkoľvek dvojznačnosti".

Macron súčasne pripomenul návrh ohľadom "rozšírenej dohody, ktorá by umožnila urovnať situáciu v regióne a obnoviť dôveru". Macronova kancelária podľa agentúry Reuters uviedla, že už dávnejšie dohodnutá ministerská schôdzka všetkých zostávajúcich signatárov - európskych mocností, Číny a Ruska - sa uskutoční v najbližších týždňoch vo Viedni. Podľa francúzskych diplomatických zdrojov sa táto schôdzka má konať v týždni okolo 25. júna.

Viac o téme: DohodaIránHasan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu