Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Teherán možno odstúpi od jadrovej dohody, ozýva sa z Iránu

Teherán možno odstúpi od jadrovej dohody.
Teherán možno odstúpi od jadrovej dohody. (Zdroj: TASR/AP)

TEHERÁN - V súvislosti s nejasnými vyhliadkami ohľadne kľúčovej jadrovej dohody je možné, že od nej Irán v nasledujúcich týždňoch odstúpi. Podľa iránskej agentúry Tasním to v piatok povedal námestník iránskeho ministra zahraničných vecí pre politické otázky Abbás Araghčí.

"Nemôžem povedať, že vyhliadky pokračovania vyjednávania s Európou sú jasné a že nás môžu doviesť k spoločnému balíku na záchranu jadrovej dohody," podotkol Araghčí. Trpezlivosť Iránu je podľa neho na konci a je pravdepodobné, že krajina od jadrovej zmluvy v nasledujúcich týždňoch odstúpi.

Irán rokuje s ďalšími signatármi dohody o tom, či Teheránu dokážu poskytnúť balík výhod vyplývajúcich zo zrušenia sankcií, spresnil iránsky diplomat. "Ďalším krokom je nájsť záruky pre tento balík," dodal s tým, že Irán už koncom mája potreboval špecifikovať, akým spôsobom k tomu dôjde.

Spojené štáty 8. mája od kľúčovej jadrovej dohody medzi Iránom a svetovými veľmocami odstúpili. Dohoda bola podpísaná vo Viedni v roku 2015 po rokoch vyjednávania medzi Iránom a skupinou G 5+1 (Rusko, Čína, USA, Británia, Francúzsko a Nemecko). Po tomto kroku Spojených štátov začali Irán a zvyšní signatári dohody rokovania v záujme jej zachovania. Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí zdôraznil, že akékoľvek rozhodnutie udržať jadrovú dohodu bez USA by malo byť podmienené "praktickými zárukami" od Európanov.

Viac o téme: OdstúpenieIránTeheránJadrová dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu