Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Svet reaguje na summit Kima a Trumpa: Začiatok nových mierových dejín, ale aj varovania

Stretnutie Kim Čong-una s Donaldom Trumpom Zobraziť galériu (8)
Stretnutie Kim Čong-una s Donaldom Trumpom (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

SINGAPUR - Juhokórejský prezident Mun Če-in privítal výsledky utorňajšieho summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una. Nazval ho historickou udalosťou, ktorá podľa neho ukončí posledný konflikt studenej vojny, a začne písať nové dejiny mieru a spolupráce na Kórejskom polostrove. Informovala o tom agentúra Jonhap.

„Z celého srdca gratulujem a vítam úspech historického summitu USA-KĽDR," uvádza sa v Mun Če-inovom vyhlásení, ktoré prišlo niekoľko hodín po tom, čo sa v Singapure skončilo historicky prvé stretnutie úradujúceho amerického prezidenta so severokórejským vodcom.

„Moja veľká najväčšia chvála patrí americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a predsedovi Kim Čong-unovi za ich odvahu a smelé rozhodnutie," uvádza sa ďalej vo vyhlásení juhokórejského prezidenta.

Podanie rúk Kima a
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

Rusi hovoria o dôležitom kroku vpred

Ruská federácia vo všeobecnosti pozitívne hodnotí impulz, ktorý poskytol utorkový summit k riešeniu situácie na Kórejskom polostrove, ale chcela by počkať na podrobnosti o konečných dohodách. Pre agentúru TASS to uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

„Momentálne nemôžeme nevítať, že sa urobil dôležitý krok vpred. Samozrejme, diabol sa skrýva v detailoch a je potrebné porozumieť špecifikám. Ale impulz, ako to chápeme, je daný," povedal Riabkov.

Podľa neho Ruská federácia, ako aj „jej čínski priatelia a ďalší účastníci" šesťstranných rozhovorov o riešení situácie na Kórejskom polostrove očakávajú, že tento formát bude opäť v kurze, čo pomôže dosiahnuť konkrétne výsledky v tomto smere.

Riabkov poznamenal, že Moskva vždy vítala akékoľvek kroky zamerané na denuklearizáciu Kórejského polostrova. „Rovnako ako predtým Ruská federácia bude mať politické, intelektuálne, praktické a kreatívne príspevky k riešeniu problémov (Kórejského polostrova)," dodal Riabkov.

Stretnutie Kim Čong-una s
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

Trump môže zrušiť akúkoľvek jadrovú dohodu s KĽDR, tvrdí Irán

Iránska vláda varovala v utorok severokórejského vodcu Kim Čong-una, že americký prezident Donald Trump môže zrušiť akúkoľvek jadrovú dohodu so Severnou Kóreou. „Čelíme mužovi, ktorý odvoláva svoj podpis zo zahraničia," citovala hovorcu iránskej vlády Mohammada Bákera Nóbachta agentúra Fars.

Jeho vyjadrenia boli prvými vyhláseniami zo strany Iránu po tom, ako Trump s Kimom zavŕšili svoj summit v Singapure. V ich spoločnom vyhlásení sa medziiným uvádza, že KĽDR bude pracovať na úplnej denuklearizácii a USA jej za to poskytnú bezpečnostné záruky.

Agentúra AP pripomína, že cestou na stretnutie s Kimom Trump v nedeľu stiahol svoj podpis pod dohodou lídrov štátov skupiny G7 na ich summite v Kanade. USA tiež v máji odstúpili od jadrovej dohody s Iránom. K nej dospeli Irán a šesť veľmocí - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - 14. júla 2015. Na jej základe boli zrušené sankcie OSN, Európskej únie i Spojených štátov voči Iránu výmenou za to, že islamská republika dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa Západu zameraný na získanie jadrových zbraní.

Stretnutie Kim Čong-una s
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

Podľa SaS je summit Trump-Kim zlou správou pre Slovensko

Summit je pre Slovensko zlou správou. Ukazuje, že pre Trumpa je dôležitejšia legitimizácia diktátorov, ktorí ho chvália, ako zlepšovanie vzťahov so slobodným svetom, ktorý ho odôvodnene kritizuje. Myslí si to opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS).

Tá pripomína, že summit sa konal v atmosfére čerstvo rozpútanej obchodnej vojny medzi USA a ich najbližšími spojencami vrátane Slovenska. „Pôsobí zarážajúco, keď si americký prezident podáva ruku a nazýva dobrým priateľom diktátora jednej z najbrutálnejších totalít, akú kedy svet mal. Pritom pred pár hodinami spôsobil ten istý americký prezident rozkol na summite G7 a na adresu pozývajúceho kanadského premiéra vyslovil slová o nečestnosti a slabošstve," konštatoval poslanec Národnej rady SR Martin Klus (SaS).

Nepochybuje však o tom, že odzbrojenie na Kórejskom polostrove je globálny záujem. „Je to dôležité aj pre Slovensko, keďže Kórejská republika je náš dôležitý investor a zamestnávateľ," povedal. Vierohodnosť severokórejských diktátorov však podľa liberálov netreba preceňovať.

Kim Čong-un
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

Šéf OSN vyzval na podporu dohody

Generálny tajomník OSN António Guterres nazval v utorok summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una "dôležitým míľnikom" v snahe o nastolenie mieru. Zároveň vyzval na "úplnú a dokázateľnú denuklearizáciu Kórejského polostrova", informovala agentúra AP.

Hovorca OSN Stéphane Dujarric povedal, že generálny tajomník "všetky zainteresované strany vyzýva, aby využili túto významnú príležitosť". Dujarric dodal, že Guterres pred summitom obom lídrom napísal a v utorok zopakoval, že táto "(nová) cesta si bude vyžadovať spoluprácu, kompromis a spoločný záujem".

Guterres v pondelok novinárom povedal, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) a ďalšie organizácie patriace pod OSN sú pripravené pomôcť s overovaním prípadnej denuklearizácie v Severnej Kórei, ak o to OSN požiadajú. Dodal však, že o jej pomoc musia požiadať zúčastnené strany.

Stretnutie Kim Čong-una s
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

Južná Kórea chce objasniť vyhlásenie o ukončení manévrov

Slová amerického prezidenta Donalda Trumpa o ukončení vojenských cvičení USA a Severnej Kórey evidentne vyvolali prekvapenú reakciu Soulu. Hovorca juhokórejského prezidenta Mun Če-ina následne požiadal o objasnenie tohto vyhlásenia, píše agentúra DPA. Niekoľko hodín po utorkovom významnom summite Trumpa so severokorejským vodcom Kim Čong-unom v Singapure sa prezident USA rozprával s novinármi a spomenul aj prebiehajúce manévre.

Povedal, že toto veľké spoločné cvičenie, ktorého cieľom je nácvik obrany pred útokom Severnej Kórey, bude ukončené. Vysvetlil, že manévre iba zvyšujú napätie a ich zastavením "sa ušetrí nesmierne množstvo peňazí".

Podľa hovorcu juhokórejského prezidenta je potrebné objasniť, aký "význam a zámer" mali tieto Trumpove slová. Šéf Bieleho domu taktiež vyjadril ochotu stiahnuť amerických vojakov pôsobiacich v Južnej Kórei. Táto téma však nebola na programe rokovaní, pretože s Kimom sa zamerali najmä na denuklearizáciu a mierový proces na Kórejskom polostrove, dodal Trump.

Americké veliteľstvo v Južnej Kórei (USFK) vo vyhlásení uviedlo, že doposiaľ žiadne aktualizované usmernenie ohľadne pravidelných vojenských cvičení nedostalo. To isté platí aj pre nadchádzajúce jesenné manévre s názvom Ulchi Freedom Guardian.

Stretnutie Kim Čong-una s
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

EÚ a NATO privítali summit USA a KĽDR

Európska únia víta summit USA a Severnej Kórey v Singapure ako znak toho, že diplomacia je jediná cesta na dosiahnutie mieru. Summit podľa EÚ ukazuje, že existuje nádej na dosiahnutie Kórejského polostrova bez jadrových zbraní. Podobne sa vyjadrilo aj NATO. Šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová v utorkovom vyhlásení uviedla, že "tento summit bol kľúčovým a nutným krokom, aby sa mohlo ďalej stavať na pozitívnom vývoji, ktorý už nastal v medzikórejských vzťahoch".

Mogheriniová sa poďakovala predovšetkým juhokórejskému prezidentovi Mun Če-inovi za to, že stál v čele celého vývoja situácie. Politička zdôraznila, že konečným cieľom je stále "úplná, overiteľná a nezvratná denuklearizácia". Podľa jej slov vyhlásenie lídrov na summite v Singapure "dáva jasný signál, že tento cieľ je možné dosiahnuť".

Severoatlantická aliancia takisto víta "historické" stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una. V utorok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Poznamenal, že aliancia "silne podporuje" snahy o odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova. "Kórejský polostrov bez jadrových zbraní prispeje k bezpečnosti spojencov NATO a našich partnerov v regióne a k bezpečnosti celého medzinárodného spoločenstva," uviedol podľa agentúry DPA Stoltenberg.

Kim Čong-Un a Donald
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Schôdzka Trumpa s Kimom je dôležitá aj pre Blízky východ

Izraelský minister financií Juval Steinitz sa domnieva, že schôdzka amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským lídrom Kim Čong-unom je dôležitá aj pre Blízky východ. V reakcii pre agentúru AP Steinitz vysvetlil, že Severná Kórea vzdaním sa svojich jadrových zbraní vysiela "silný" signál Iránu. Dodal, že to môže zintenzívniť tlak na Irán, aby sa vzdal svojej jadrovej infraštruktúry a kapacít v tejto oblasti.

Izrael je proti dohode, ktorú Irán a šestica veľmocí uzavreli v roku 2015 a v ktorej sa režim v Teheráne zaviazal obmedziť svoj program na obohacovanie uránu výmenou za zrušenie tvrdých ekonomických sankcií uvalených na Irán. Trumpova administratíva od tejto dohody nedávno odstúpila. Obe krajiny - Izrael i USA - vyjadrili nádej, že toto rozhodnutie americkej vlády povedie k tomu, že sa všetky zainteresované strany budú zaoberať nedostatkami zmluvy a vypracujú lepší dokument.

Historickému summitu sa venovala v utorok aj izraelská tlač. Pravicový denník Maariv poukázal na to, že na amerického prezidenta "sa (doteraz) dívali s opovrhnutím", pričom však dokázal, že jeho tvrdé metódy môžu vyústiť do uzavretia historickej dohody podľa amerických podmienok. "Svet zostal s otvorenými ústami," konštatuje denník.

Centristicko-ľavicový denník Haarec sa domnieva, že po tom, ako sa uzavrie severokórejský problém, sa Trump začne venovať Iránu. Dohoda s KĽDR podľa Haarecu dáva "krídla jastrabom v americkej administratíve, ktorí si želajú vyrovnať účty s islamskou republikou".

Iný komentátor tohto denníka poukazuje na to, že Trump vo vzťahu ku KĽDR použil dobrú taktiku - ukázalo sa, že "tlak funguje". Ak zmluva s KĽDR "prinesie ovocie", napätie v Iráne vzrastie a možno to povedie k víťazstvu prívržencov rokovaní.

Viac o téme: SummitReakcieDonald TrumpSingapurKim Čong-un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu