Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Irán si nedá povedať: Reakcia na Trumpov krok, opätovne otvoril jadrovú továreň

Americký prezident Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Jim Mone)

TEHERÁN - Irán opätovne otvoril jadrovú továreň, ktorá nebola v prevádzke deväť rokov. Oznámila to v stredu Organizácia pre jadrovú energiu Iránu (AEOI) v čase, keď sa Teherán pripravuje zvýšiť svoju kapacitu obohacovania uránu, ak by došlo k zlyhaniu jadrovej dohody po odstúpení USA.

Americko-iránske napätie sa obnovilo po tom, ako sa americký prezident Donald Trump rozhodol odstúpiť od tohto prelomového dokumentu z roku 2015, keď ju označil za nedokonalú. Na jej základe Irán obmedzil svoj program obohacovania uránu výmenou za zmiernenie medzinárodných sankcií uvalených voči Teheránu. Európski signatári sa snažia dohodu s Iránom zachrániť, avšak iránsky najvyšší duchovný ajatolláh Chameneí tento mesiac nariadil AEOI, aby začala prípravy na zvýšenie kapacity obohacovania uránu v prípade, ak by úsilie Európanov zlyhalo.

Podľa AEOI bolo obnovenie činnosti zariadenia reakciou na Chameneího výzvu a Trumpovo odmietnutie dohody, informuje agentúra Reuters. Dané zariadenie je súčasťou komplexu na konverziu uránu pri meste Isfahán. V továrni sa vyrába hexafluorid uránu (UF6), ktorý sa používa v centrifúgach na obohacovanie uránu. Tento krok je symbolický a v súlade s jadrovou dohodou, pripomína Reuters. Islamská republika môže obohacovať urán na 3,67 percenta, čo je hlboko pod 90 percentami obohacovania, ktoré je potrebné pre výrobu jadrových zbraní.

Viac o téme: UránDonald TrumpIránJadrová továreň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu