Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nádej na ukončenie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou: Rozhodovať budú štyri krajiny

Vladimir Putin na tričku demonštranta.
Vladimir Putin na tričku demonštranta. (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

KYJEV - Mierové rokovania Ukrajiny s Ruskom za účasti Nemecka a Francúzska v úlohe sprostredkovateľov sa uskutočnia 11. júna v Berlíne. Piatkové oznámenie o termíne mierových rokovaní prišlo v čase návštevy nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa na frontovej línii na východe Ukrajiny, píše agentúra DPA.

Mierové rokovania sú plánované vo formáte tzv. Normandskej štvorky (Rusko, Ukrajina, Nemecko a Francúzsko) za účasti ministrov zahraničných vecí týchto štyroch krajín. Úlohou danej skupiny je implementácia mierovej dohody z bieloruskej metropoly Minsk.

Mass navštívil východ Ukrajiny so svojím rezortným partnerom Pavlom Klimkinom. Na tamojšej frontovej línii už štyri roky prebiehajú boje medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými povstalcami.

"Neopustíme vás, čo sa týka snáh o ukončenie konfliktu tu na východe," zdôraznil počas návštevy Mass. Predtým v Kyjeve uviedol, že rozhovory by mali zahŕňať aj diskusiu o prípadnom vyslaní mierovej misie podporovanej Organizáciou Spojených národov na Ukrajinu.

Normandský formát vznikol v júni 2014, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli ukrajinský prezident Petro Porošenko, šéf Kremľa Vladimir Putin, vtedajší francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Viac o téme: MierRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu