Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pápež František odsúdil kultúru zneužívania a krytia v katolíckej cirkvi: Cíti hanbu

Pápež František
Pápež František (Zdroj: TASR/AP Photo/Gregorio Borgia)

VATIKÁN - Pápež František je prvým katolíckym pápežom, ktorý verejne odsúdil "kultúru zneužívania a krytia" v katolíckej cirkvi, píše vo štvrtok agentúra AP.

František sa podľa vlastných slov hanbí za to, že on, ani katolícki predstavitelia v Čile obete lepšie nepočúvali. Pápež František vydal pre čilských veriacich vo štvrtok pastoračný list. V osemstranovom liste znova poďakoval obetiam za ich "odvážnu vytrvalosť" pri odsudzovaní zneužívania a hľadaní pravdy. A opakovane hovoril o "kultúre zneužívania a systéme krytia, ktorý ju zachováva".

V deň zverejnenia zmieneného listu Vatikán taktiež oznámil návrat vatikánskeho vyšetrovacieho tímu do Čile na pastoračnú misiu. Ako dodala AP, Františka čaká ďalší víkend, ktorý strávi s rozhovormi s obeťami čílskeho neslávne známeho kňaza pátra Fernanda Karadimu.

Sexuálny škandál výrazne poškodil obraz cirkvi v kedysi tradične katolíckom Čile. Mal negatívny vplyv aj na pápežovu povesť, pretože počas januárovej návštevy Čile sa zastával biskupov obviňovaných z toho, že kryli sexuálny škandál. Pápež neskôr tento svoj postoj prehodnotil.

Karadimove obete sa na cirkevných činiteľov obrátili už v roku 2002, tí im však neuverili. Vatikán začal prípad vyšetrovať až v roku 2010, keď sa obvinenia dostali na verejnosť. Vatikán následne Karadimovi zakázal činnosť.

Viac o téme: ZneužívaniePápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu