Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nový zákon vo Švédsku: Sex bez výslovného súhlasu bude znásilnenie, hrozí väzenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ŠTOKHOLM – Švédski poslanci v parlamentnom pléne schválili zákon "o sexuálnom súhlase", v ktorom sa píše, že ku každému sexuálnemu styku je potrebný výslovný súhlas oboch partnerov buď ústne, gestom alebo iným spôsobom. Za znásilnenie sa tak od 1. júla bude považovať každý sexuálny kontakt bez jednoznačného súhlasu od oboch partnerov, a to aj v prípade, ak nedôjde k žiadnemu fyzickému či inému násiliu.

Poslanci v pléne švédskeho parlamentu v stredu 23. mája schválili vládny návrh zákona "o sexuálnom súhlase", ktorý odsúhlasilo 257 poslancov. Nesúhlas vyjadrilo 38 poslancov.

V zákone sa píše, že ku každému sexuálnemu styku je potrebný obojstranný explicitný súhlas od oboch partnerov. Inak bude sexuálny kontakt považovaný za znásilnenie, a to aj bez použitia akejkoľvek formy násilia. „Pokiaľ sa chce človek zapojiť do sexuálnych aktivít s niekým, kto zostáva neaktívny alebo dáva nejednoznačný súhlas, bude musieť zistiť, či je druhá osoba ochotná,“ stojí v zákone, ktorý nadobudne účinnosť od 1. júla 2018.

Švédski poslanci schválili zákon
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Súhlas môže mať buď formu ústnu, gestom alebo iným spôsobom. : "Pri posudzovaní dobrovoľnosti, by sa malo brať do úvahy najmä to, či bolo vyjadrenie súhlasu slovom, činom alebo iným spôsobom," píše sa v zákone, ktorý museli kvôi kritike upraviť.

S prijatým zákonom vznikne aj nová predloha, ktorá zavádza nový trestný čin - sexuálne zneužitie z nedbanlivosti. V prípade porušenia hrozí trest odňatia slobody až na štyri roky. „Aspekt nedbanlivosti sa bude posudzovať v prípadoch, keď jedna zo strán nedá jednoznačný súhlas,“ vyhlásila švédska vláda.

Nový zákon sa nevyhol ostrej kritike. Generálna tajomníčka švédskej advokátskej komory Anne Rambergová si myslí, že zákon "o sexuálnom súhlase" je populistický. Kritici sa vo svojich názoroch tiež zhodli, že tento zákon nepomôže znížiť počet znásilnení.

Švédsko sa tak od 1. júla 2018 stane siedmou krajinou, v ktorej platí legislatívny poriadok, ktorý obsahuje súhlas so sexuálnym kontaktom. Doteraz medzi ne patrili Nemecko, Írsko, Belgicko, Luxembursko, Veľká Británia a Cyprus.

Viac o téme: ŠvédskoSexZákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu