Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sporný rokovací poriadok parlamentu: Ústavný súd ani po roku stále nerozhodol

Parlament
Parlament (Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

BRATISLAVA - Ústavný súd zatiaľ nerozhodol, či je Rokovací poriadok Národnej rady SR, ktorý zaviedol časové limity na vystúpenie poslancov, či zakázal používať v pléne transparenty, v súlade s Ústavou SR alebo nie. Podanie opozície prijal ešte v marci 2017 na ďalšie konanie.

"O merite veci zatiaľ rozhodnuté nebolo. Sudca spravodajca naďalej vykonáva nevyhnutné procesné úkony, aby plénum ústavného súdu mohlo v konaní rozhodnúť vo veci samej. Termín rozhodovania o merite veci vytýčený nebol," uviedla Jana Fecsu z tlačového odboru Kancelárie Ústavného súdu.

Opoziční poslanci sú presvedčení, že niektoré časti rokovacieho poriadku nie sú v súlade s ústavou. V podaní hovoria o nesúlade s princípom ochrany práva na slobodu prejavu, s princípom ochrany slobodnej súťaže politických síl a s princípmi právneho štátu.

Novelu rokovacieho poriadku navrhli koaliční poslanci z SNS, Smeru-SD a Mosta-Híd. Pôvodne ju inicioval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Právna norma zaviedla časové limity a zakázala v rokovacej sále transparenty, plagáty, letáky a iné obrazové, zvukové a zvukovo-obrazové prezentácie, ale aj materiály propagujúce politickú stranu alebo politické hnutie a reklamu. Poslanci tiež majú zákaz robiť fotografie, zvukové záznamy a audiovizuálne záznamy alebo audiovizuálne prenosy. Robiť ich môže kancelária parlamentu a médiá.

Opozícia opatrenia od začiatku kritizovala, hovorila o obmedzovaní slobody prejavu. Avizovala, že ak zmeny prejdú, obráti sa na ústavný súd. Koalícia kritiku odmietala, nesúhlasila s názorom, že sa snaží obmedziť práva opozície. Danko ešte začiatkom minulého roka nový rokovací poriadok obhajoval, podľa neho zmeny v pravidlách rokovania našli svoje opodstatnenie. Právna norma platí bez podpisu prezidenta SR Andreja Kisku.

Viac o téme: ParlamentRokovací poriadokSlovenskoÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu