Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nový kráľ neba! VIDEO Najmodernejšia stíhačka F-35 dnes prvýkrát v boji

Izraelské stíhacie bombardéry F-35 Zobraziť galériu (4)
Izraelské stíhacie bombardéry F-35 (Zdroj: U.S. Air Force / 1st Lt. Erik D. Anthony)

JERUZALEM - Do boja poslali naozaj silný kaliber. Izraelčania totiž na Blízkom východe po prvýkrát využili stíhačky F-35, ktoré sú označované za bombardéry 21. storočia.

O náletoch nad Sýriou informoval generál major Amikam Norkin pred veliteľmi zahraničných armád. Zároveň ukázal zábery F-35 krúžiaceho nad libanonským hlavným mestom Bejrútom. Podľa Norkina letectvo nasadilo tieto stroje dvakrát pri operáciách na Blízkom východe.

„Sme prví na svete," uviedol Norkin. Bombardéry F-35 majú schopnosť krátkeho vzletu i pristátia a sú takmer nezachytiteľné radarom. Výrobcom je firma Lockheed Martin, ktorej stroje F16 možno budú aj v slovenskom letecetve. F-35-ky sú určené hlavne pre americkú armádu a veľmi úzky okruh amerických spojencov, medzi ktorými je aj Izrael.

Nový kráľ neba! VIDEO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: f35.com)

F-35
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: f35.com)

Mocný bombardér

Stíhačka je v Izraeli známa pod hebrejským označením „Adir", čo znamená „Mocný". Prvé lietadlo dostali už v júni 2016. Ich verzia s označením F-35A Adir je špeciálne upravená tak, aby si do nej mohol Izrael inštalovať vlastné systémy, čomu predchádzalo dlhé dohadovanie sa s americkými výrobcami.

Izrael je tak prvým štátom mimo USA, ktorý bude mať letku pozostávajúcu výlučne z lietadiel F-35 - objednal si ich 50 kusov. Najväčšou výhodou je pokročilá stealth technológiá, ktorá umožňuje stroju preniknúť do rôznych území bez toho, aby ich zachytili radary. Ako uvádza výrobca, „stealth" schopnosti stroja sú v letectve bezprecedentné. 

Viac o téme: F-35
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu