Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Česku sa v noci poriadne triasla zem: Zemetrasenie s magnitúdou 4,1 cítili až v Prahe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CHEB - V regióne Chebska, nachádzajúcom sa v najzápadnejšej časti Čiech a priľahlom pohraničí Nemecka, zaznamenali v pondelok neskoro večer zemetrasenie, ktoré malo podľa Európskeho stredomorského seizmologického centra (EMSC) magnitúdu 4,1 a jeho hypocentrum sa nachádzalo pri obci Hazlov dva kilometre pod povrchom. Uviedol to Český rozhlas na svojej stránke iRozhlas.cz.

Podľa agentúry DPA išlo o najsilnejší otras od 10. mája. Nahromadená energia sa totiž v Chebsku neuvoľňuje vo forme jednorazových ničivých otrasov, ale formou zemetrasných rojov. Vďaka tomu sa uvoľní postupne a bez významnejších následkov, píše iRozhlas.cz.

Podľa príspevkov na sociálnych sieťach otrasy cítili aj obyvatelia Karlových Varov, ktoré sú od miesta pravidelných zemetrasných rojov vzdialené vzdušnou čiarou okolo 30-40 kilometrov. Ďalších obyvateľov regiónu zemetrasenie a hlboké dunenie prebudilo. Chvenie pocítili dokonca aj niektorí obyvatelia Prahy a okresov Most a Pardubice.

Najsilnejšie otrasy sa v Chebsku vyskytli na prelome rokov 1985 a 1986, keď dosiahli silu 4,6 stupňa a  vznikali trhliny v stenách alebo sa zrútili komíny na domoch. Posledné silnejšie otrasy s magnitúdou 4,3 sa vyskytli v roku 2014.

Viac o téme: Zemetrasenie Česká republikaCheb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu