Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nové informácie k havárii malajzijského boeingu: Vyšetrovateľ vyvrátil tvrdenia o pilotovi

(Zdroj: TASR/AP Photo/Rob Griffith, File)

CANBERRA - Austrálsky vyšetrovateľ Peter Foley, ktorý viedol pátranie po malajzijskom lietadle nezvestnom od roku 2014, vyvrátil v utorok tvrdenia, že pilot havaroval s týmto strojom zámerne. Informovala o tom agentúra DPA.

Foley uviedol, že kapitán Zaharie Ahmad Shah bol pravdepodobne v čase, keď lietadlo spadlo do Indického oceánu, v bezvedomí. Dodal tiež, že ho mrzí, že jeho tím nebol schopný zmiznutý stroj nájsť. Niektoré správy totiž uvádzali, že pilot v lietadle znížil tlak -- čím sa zapríčinila neschopnosť akejkoľvek činnosti cestujúcich i posádky --, sám prežil na záložnom zdroji kyslíka a následne tlak naspäť zvýšil a so strojom zámerne havaroval.

Podľa Foleyho by však pilot vzhľadom na svoju nadváhu a vyšší vek takúto zmenu tlaku neprežil. Lietadlo Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré s 239 osobami na palube letelo do Pekingu, zmizlo 8. marca 2014 krátko po štarte z Kuala Lumpuru nad Indickým oceánom. Toto zmiznutie je jednou z najväčších záhad v dejinách civilného letectva. Podľa posledných správ v pátraní po troskách zmiznutého boeingu v súčasnosti pokračuje Americká spoločnosť Ocean Infinity.

Viac o téme: HaváriaMalajziaBoeing 777
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu