Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rohingovia unikli pred násilím v Mjanmarsku: Malajzia im následne klepla po prstoch

Loď s Rohingami
Loď s Rohingami (Zdroj: SITA/AP/Royal Malaysian Navy)

KUALA LUMPUR - Malajzia zadržala pri svojom severozápadnom ostrove Langkawi loď vezúcu 56 moslimských utečencov z etnika Rohingov, ktorí ušli pred násilnosťami v Mjanmarsku a povolí im vstup do krajiny. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšiu pobrežnú stráž.

Loď zadržali po tom, ako vstúpila do malajzijských vôd a v súčasnosti sa nachádza na ostrove Langkawi. Podľa pobrežnej stráže všetci pasažieri, najmä deti a ženy, sú v poriadku a poskytli im jedlo a vodu.  

Plavidlo vezúce utečencov z Mjanmarska pristálo v sobotu večer na jednom ostrove v južnom Thajsku po tom, ako túto oblasť zasiahla búrka. Podľa miestnych úradov utečenci smerovali odtiaľ do Malajzie. Pobrežná stráž ďalej uviedla, že loď aj utečencov z humanitárnych dôvodov krajina prijme a vydá ich imigračnému úradu. 

Z Mjanmarska ušlo do susedného Bangladéša už najmenej 700.000 príslušníkov mjanmarskej moslimskej menšiny Rohingov. Ich hromadný útek nastal po násilnostiach, ktoré vypukli vlani 25. augusta v Jakchainskom štáte na západe Mjanmarska. Z tejto krajiny sa každý rok pokúšajú cez more utiecť tisícky Rohingov, pripomína agentúra AP.

Viac o téme: MalajziaRohingovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu