Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pevný postoj Iránu: Krajina nebude znova rokovať o jadrovej dohode, uviedol minister zahraničia

Mohammad Džavád Zaríf
Mohammad Džavád Zaríf (Zdroj: SITA/Iranian Government via AP)

TEHERÁN - Irán nebude opäť rokovať o jadrovej dohode ani ju nebude rozširovať, tvrdí iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf. Vyjadril sa tak vo videu zverejnenom na službe YouTube či sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, v ktorom kritizoval hrozby amerického prezidenta Donalda Trumpa o odstúpení USA od jadrovej dohody z roku 2015.

V päťminútovom videu možno vidieť Zarífa ako sedí za stolom a hovorí o spomínanej dohode, pričom následne začne kritizovať USA a Európu za to, že ponúka "Spojeným štátom viac úľav z nášho vrecka". Ako uviedol, od prijatia dohody "v 11 prípadoch kontrolný orgán OSN potvrdil, že Irán splnil svoje povinnosti." 

Oproti tomu USA "neustále porušuje dohody, najmä šikanovaním ostatných, aby neobchodovali s Iránom", vyjadril sa diplomat. "Dovoľte mi raz a navždy úplne vyjasniť: Nebudeme externe obstarávať našu bezpečnosť a tiež nebudeme znova rokovať alebo rozširovať dohodu, ktorú sme už v dobrej viere zrealizovali," dodal. Ako informovala americká agentúra AP, Washington zatiaľ na videosprávu nereagoval.

Viac o téme: IránJadrová dohodaMohammad Džavád Zaríf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu